Lønnsoppgjøret neste uke

Grafisk fremstilling av statistikk, graf. Foto.

Foto: BillionPhotos.com/Adobe Stock

Forhandlingene med Finansforbundet neste tirsdag er et mellomoppgjør. For å forstå hva det forhandles om anbefaler vi et lite dypdykk i forhandlingsbegrepene.

Årets tariffoppgjør er et mellomoppgjør, hvor det kun forhandles om lønn. Dette i motsetning til et hovedoppgjør, hvor det forhandles om både tariffavtalens bestemmelser og lønn.  

Det er satt av en dag til forhandlinger og Finans Norges forhandlingsutvalg møter Finansforbundets forhandlingsutvalg tirsdag 29. april. 

Dersom partene blir enige, vil resultatet av forhandlingene om det generelle tillegget gjelde for over 31.000 ansatte i 242 finansbedrifter rundt om i Norge som er omfattet av Sentralavtalen mellom Finans Norge og Finansforbundet.   

Ramme, overheng og glidning 

Frontfagsoppgjøret mellom LO og NHO resulterte i en lønnsramme på 4,4 prosent. Men det betyr ikke at hver og en får dette i lønnsøkning i år. 

– For at partene skal ha et felles beregningsgrunnlag for oppgjøret har vi mange runder med Finansforbundet i forkant av forhandlingsdagen. Hensikten er å kunne beregne hva vi som næring kan bevilge oss av lønnsøkning i år, uten å gå ut over frontfagets ramme, forteller Alexander A. Lange som er Finans Norges fagdirektør for arbeidslivsøkonomi og pensjon. 

Han anbefaler alle å ta en liten titt på «Spørsmål og svar om tariffoppgjøret» for å få litt oversikt over hvilke begreper som brukes og hva som spiller inn når de generelle tilleggene blir fastsatt og hva som i etterkant kan gis lokalt i hver enkelt bedrift. 

– Som næring har vi forpliktet oss til å følge frontfagsrammen. Derfor er vi nødt til å regne på både overheng og glidning i egen næring. Alt dette blir godt forklart i SOS’en, sier Lange. 

Tariffoppgjøret 2025

Her finner du alt om tariffoppgjøret 2025 i finans.