Finansdepartementet har startet arbeidet med å implementere EUs nye hvitvaskingsregler. Finans Norge deltar i ressursgruppe for å sikre et effektivt og harmonisert regelverk.
Før jul satte Finansdepartementet ned en arbeidsgruppe som skal vurdere Norges implementering av EUs nye regelverkspakke om hvitvasking og terrorfinansiering. Flere aktører fra privat sektor er invitert til å delta i arbeidet gjennom en referansegruppe, inkludert Finans Norge.
– Finans Norges skal bidra med innsikt, og være en pådriver for å sikre at norsk implementering av EUs nye regelverk mot hvitvasking blir så robust og effektiv som mulig. I tillegg er det viktig at regelverket kan gjennomføres uten unødvendige forsinkelser. Det er svært viktig for næringen, sier Atle Roaldsøy, advokat og fagdirektør i Finans Norge.
– Det er sentralt at vi får på plass et regelverk som er egnet til å møte fremtidige utfordringer på en målrettet og ressurseffektiv måte, legger han til.
Finans Norge mener privat sektor burde være mer direkte involvert i arbeidet med å implementere regelverket. – Jeg har en klar forventning om at Regjeringen og Stortinget grundig vurderer alle forslag og innspill som kommer fra referansegruppen, sier Roaldsøy.
Harmonisering
EUs hvitvaskingspakke har som mål å etablere et mer harmonisert Europa med flere like regler og systemer på tvers av medlemslandene.
– Regelverket knytter hvitvaskingsreglene tettere opp mot internasjonale sanksjoner, slik at disse områdene blir bedre samordnet. I tillegg stilles det nye krav til hvordan myndighetene skal organisere og intensivere arbeidet mot hvitvasking. Det er også etablert en egen europeisk tilsynsmyndighet, sier Roaldsøy.
Finans Norge mener at norske rapporteringspliktige fra finansnæringen har lite rom for særnorske regler, når de er pålagt AMLA-regelverket fra EU. Næringsorganisasjonen legger også merke til at reglene for nasjonale registre over reelle rettighetshavere blir strengere, og oppfordrer regjeringen til å prioritere dette arbeidet.
– Harmonisering vil innebære at norske rapporteringspliktige står på linje med resten av Europa i kampen mot hvitvasking og terrorfinansiering.
Deltakere i referansegruppen
I tillegg til Finans Norge består referansegruppen av representanter fra: