Ny veileder skal bidra i kampen mot innsidevirksomhet

En hånd som peker på tannhjul med forskjellige symboler inne i, blant annet personer, grupper av mennesker osv. HR-symboler.

Foto: AdobeStock/Paradee

Finansnæringen blir stadig mer robust i møte med digitale trusler, men bruk av innsidere utgjør en voksende sikkerhetsrisiko. En ny veileder i personellsikkerhet skal hjelpe selskapene med å håndtere risikoen for at personell med legitim tilgang til virksomhetens verdier påfører virksomheten skade eller tap.

Veilederen, som er utviklet for medlemsbedrifter i næringen, gir en helhetlig innføring i hvordan bedrifter kan ivareta personellsikkerheten gjennom hele arbeidsforholdet. 

– Formålet med veilederen er å hjelpe bedriftene i finansnæringen med å håndtere personellsikkerhet på en slik måte at virksomhetens verdier er tilstrekkelig beskyttet, samtidig som kandidater og de ansattes rettigheter og personvern er godt ivaretatt, sier Finans Norges arbeidslivsdirektør Therese Høyer Grimstad og fortsetter:

– Det norske samfunnet bygger i stor grad på tillit, og denne veilederen legger opp til tiltak som vil ivareta tilliten mellom medarbeider, leder og virksomhet.

Personellsikkerhet i alle faser av et arbeidsforhold

Veilederen gir en detaljert gjennomgang av ulike vurderinger og tiltak som bedriften bør vurdere og eventuelt gjennomføre i arbeidet med personellsikkerhet i alle faser av et arbeidsforhold. Gjennomgangen er delt inn i tre hovedfaser: ved rekruttering, underveis i arbeidsforholdet og i avslutningsfasen.

Vekt på rettigheter og regelverk 

Veilederen tar også opp arbeidsrettslige problemstillinger og sikrer at tiltakene er i samsvar med diskriminerings- og personvernregelverket. Dette er spesielt viktig for å balansere sikkerhetshensyn med ansattes rettigheter. 

Personellsikkerhet på tvers av fag og roller

I veilederen gis det også en overordnet innføring i sikkerhetsarbeid. Oppdaterte sikkerhetsvurderinger, kartlegging av bedriftens verdier som må beskyttes og konsekvensanalyser ved et eventuelt sikkerhetsbrudd, danner grunnlaget for hvilke tiltak og krav som kan stilles til kandidater og ansatte. Arbeidet med personellsikkerhet skjer på tvers av fag og avdelinger i en bedrift, hvor blant annet sikkerhet, HR, juridisk og tillitsvalgte har en rolle.

Skreddersydde tiltak 

Selv om veilederen gir en bred gjennomgang av relevante sikkerhetstiltak, oppfordres medlemsbedriftene til å tilpasse tiltakene til sine spesifikke behov og risikoer. Målet er å hindre uønskede handlinger før de skjer, men også å oppdage og begrense skadeomfanget dersom noe likevel skulle oppstå. 

– Ved å styrke arbeidet med personellsikkerheten kan våre medlemmer stå bedre rustet til å håndtere en stadig mer kompleks trusselsituasjon, sier Finans Norges arbeidslivsdirektør.

Hun mener veilederen kan fungerer som et viktig verktøy for bransjen i arbeidet med å beskytte sine verdier, ansatte og kunder på en helhetlig måte. 

Faksimile av innholdsfortegnelsen

Her finner du veilederen

Ansattbilde av Cathrine Bjoland-Øverby. Foto.

Medlemstjenester

Finans Norge tilbyr arbeidsgivermedlemmene bistand i individuell og kollektiv arbeidsrett eller tariffavtalene i finans.