Hele verdikjeden må utvikles og forbedres for å holde tritt med kriminalitetsbildet, mener Atle Roaldsøy, fagdirektør i Finans Norge og ansvarlig for Hvitvaskingskonferansen. Illustrasjonsbilde. Foto: Adobe Stock/EkaterinaKiseleva
Her samles offentlig og privat sektor for å styrke samarbeidet. EU-regelverk og Stortingsmelding om økonomisk kriminalitet skjerper innsatsen.
Konferansen, som arrangeres 14. og 15. november, har som mål å øke kunnskap, bevissthet og samarbeid rundt hvitvasking, terrorfinansiering og internasjonale sanksjoner. Finans Norge, Økokrim og Finanstilsynet står bak arrangementet.
Hvitvaskingskonferansen har vokst fra en mindre samling i 2004 til å bli Nordens største møteplass for aktører som jobber med å forebygge økonomisk kriminalitet. Her samles myndigheter, eksperter, finansnæringen og andre rapporteringspliktige etter hvitvaskingsloven.
– Kriminalitetsbildet er i konstant utvikling, og gjør det ekstra viktig at konferansen gir deltakerne både innsikt og verktøy for å styrke arbeidet ytterligere, sier Atle Roaldsøy, fagdirektør i Finans Norge og ansvarlig for konferansen.
Innsatsen må styrkes
Med EUs nye hvitvaskingspakke vedtatt i sommer og regjeringens Stortingsmelding mot økonomisk kriminalitet lansert tidligere i år, har arbeidet mot økonomisk kriminalitet fått fornyet aktualitet og prioritet.
– De politiske signalene er tydelige på at innsatsen mot hvitvasking og terrorfinansiering må styrkes. Styrke samarbeid mellom myndigheter og privat sektor er helt nødvendig for å lykkes, sier Roaldsøy.
På årets Hvitvaskingskonferanse vil både Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og Justisminister Emilie Enger Mehl delta, samt toppledere fra Finans Norge, Finanstilsynet og Økokrim.
Offentlig Privat Samarbeid Anti-hvitvasking og Terrorfinansiering (OPS AT) vil også være til stede.
Rapportering og internasjonale utfordringer
Som tidligere vil rapportering av mistenkelige forhold være et viktig tema på årets konferanse.
– Selv om det er positivt at antall rapporteringer har økt kraftig de siste par årene, må hele verdikjeden utvikles og forbedres for å holde tritt med kriminalitetsbildet. Rapportering om mistenkelige forhold forblir et helt sentralt virkemiddel, sier Roaldsøy.
I tillegg til at Økokrim vil gjennomgå rapportering og den nåværende trusselsituasjonen, vil det nyopprettede Direktoratet for eksportkontroll og sanksjoner (DEKSA) gi en oppdatering på Norges oppfølging av internasjonale sanksjoner. Finanstilsynet vil i en parallellsesjon ta for seg informasjonsdeling – hvitvasking og svindel. Næringslivets sikkerhetsråd (NSR) vil diskutere hvordan globale kriser påvirker nasjonale utfordringer.
EUs hvitvaskingspakke vil også være et tema. – Her ligger det viktige EØS-forpliktelser som må følges opp, avslutter Roaldsøy.
Få full oversikt
I tillegg til å møte sentrale toppledere i offentlig og privat sektor, kan du også treffe den britiske forfatteren, historikeren og journalisten, Oliver Bullough.