Lovvask for å bekjempe kriminalitet

Person som arbeider over en pc og studerer papirer. Foto.

Kari Olrud Moen, administrerende direktør i Finans Norge mener dette ikke er en diskusjon for eller mot personvern. Det handler om at vi som samfunn må skape sikkerhet for aktørene om hvor grensene for datadeling går. Foto: Adobe Stock/Andrey Popov

Regjeringen vil utrede lovverket som står i veien for bekjempelse av svindel og annen økonomisk kriminalitet. Finans Norge applauderer initiativet.

Statssekretær Sigve Bolstad (Sp) i Justis- og beredskapsdepartementet forteller til DN at regjeringen vil komme med flere tiltak for å bekjempe svindel og annen økonomisk kriminalitet.  

Til DN sier statssekretæren at regjeringen både vil utrede hjemler og bedre delingsadgang mellom aktørene som forsøker å bekjempe svindel, og at den også foreslår å sette av 10 millioner kroner i kommende statsbudsjett for å utrede ytterligere regelverksendringer for å bekjempe organisert kriminalitet. Dette er aktualisert av regjeringens egen stortingsmelding om Økonomisk kriminalitet og særlig DNBs initiativ overfor myndighetssiden.

Les DNs sak: Lover tiltak mot milliardsvindel: – Veldig alvorlig

Finansnæringen har over flere år jobbet tett sammen med en rekke offentlige etater som for eksempel Skatteetaten, Økokrim og NAV nettopp for å utvikle systemer og delingsrutiner som sterkt vil kunne begrense muligheten de kriminelle har for å berike seg i en digital verden. Flere av prosjektene møter juridiske hindre i et lovverk som i stor grad er utformet i og for en analog verden.

– Finans Norge har ved alle korsveier understreket at norsk lovverk må gjennomgås for å sikre at både finansnæringen og myndighetene selv har tilstrekkelige hjemler i en digital tidsalder for å bekjempe svindel og annen økonomisk kriminalitet. Derfor er signalene fra statssekretær Bolstad svært gode nyheter, sier Kari Olrud Moen, administrerende direktør i Finans Norge. 

Kari Olrud Moen, administrerende direktør i Finans Norge. Foto.

Kari Olrud Moen, administrerende direktør i Finans Norge. Foto: Kilian Munch.

Ett av områdene som vil være viktige å se på, er å sette opp tydelige grenser mellom personvern og datadeling. På den ene siden har vi Europa gjennom GDPR anlagt ekstremt strenge sanksjoner ved å trå feil i den digitale sfæren knyttet til personvern. Samtidig vet vi at bekjempelse av økonomisk kriminalitet, som nå eksploderer, helt og holdent avhenger at flere gode krefter i samfunnet deler data om for eksempel transaksjoner og økonomiske forhold. 

– Dette er ikke en diskusjon for eller mot personvern. Dette handler om at vi som samfunn må skape sikkerhet for aktørene om hvor grensene for datadeling går, slik at vi innenfor et lovregulert regime kan bekjempe den meget alvorlige oppblomstringen av både svindel som legger enkeltmenneskers liv i grus, og kriminaliteten som gir de organiserte bandene enorme inntekter som brukes til å gjøre seg selv sterkere og enda farligere, sier Olrud Moen.  

Finans Norge har siden 2016 samarbeidet med mange offentlige etater gjennom det såkalte «Digital Samhandling Offentlig Privat (DSOP)» for å gjøre samfunnet, både for enkeltmennesker og bedrifter, mer effektivt. Her har man gjennom realiserte prosjekter opparbeidet effektivitetsgevinster på 50-60 milliarder kroner over en 10 års periode takket være fremoverlente offentlige etater og flere private aktører. Et av satsingsområdene har også vært bekjempelse av økonomisk kriminalitet.

Om DSOP (Digital Samhandling Offentlig Privat)

Skatteetaten, Brønnøysundregistrene, Digitaliseringsdirektoratet, NAV, Politiet, Kartverket og finansnæringen samarbeider om digitalisering av viktige prosesser i samfunnet gjennom DSOP programmet. Samarbeidet skaper store verdier og sparer tid og penger både for aktørene, og bidrar til den videre digitaliseringen av Norge.

Norsk finansnæring bidrar aktivt gjennom innsats fra fagmiljøene i Bits, Finans Norge og med bidrag fra bankene. Alle banker ble sommeren 2016 invitert med i DSOP samarbeidet – og som resultat er noen banker nå aktive i Referansegruppen.

Les mer om DSOP

Lurer du på noe? Ta gjerne kontakt.

Aktuelle saker om økonomisk kriminalitet