Pensjon fra arbeidsgiver: Så mye innskuddspensjon sparer bedrifter i ulike næringer

Illustrasjon av grafer med mange fargerike prikker. Foto.

Foto: May/Adobestock

Hva er bra pensjon fra arbeidsgiver? Finans Norges oversikt for 2024 viser analyse og statistikk over sparesatsen som norske bedrifter i ulike næringer sparer i innskuddspensjon for sine ansatte.

Tallene i denne oversikten er basert på data fra medlemmene i Finans Norge, som representerer 95 prosent av alle selskapene i Norge som tilbyr innskuddspensjon. Dette gir et svært presis og omfattende bilde av pensjonssparingen i ulike næringer i Norge. Denne statistikken gir et bilde av gjennomsnittsnivået innenfor hver næring og viser ikke data for enkelte bedrifter.

Oversikt: Lovpålagte og frivillige sparesatser i innskuddspensjon

Lovverket setter visse rammer for sparesatser i innskuddspensjon:

  • Lovpålagt grunnsats (minimumskravet/OTP): Dette er det minste arbeidsgivere må spare for ansatte ifølge loven. Denne satsen er 2 % av lønn mellom 0 og 12 ganger grunnbeløpet i folketrygden (G). 
  • Frivillig tillegg i grunnsatsen: Arbeidsgivere kan velge å spare mer enn de 2 % som er lovpålagt, for lønn opptil 12G. Den totale sparesatsen (inkludert de lovpålagte 2 %) kan ikke overstige 7 % av lønnen opptil 12G.
  • Tilleggssats: I tillegg til sparingen for lønn opptil 12G, kan arbeidsgiveren også velge å spare ekstra for den delen av lønnen din som ligger mellom 7,1G og 12G. Maksimal tilleggsats er 18,1 prosent.

Disse grensene gir arbeidsgivere fleksibilitet til å tilpasse pensjonsordningene til sine ansatte, men de fører også til store forskjeller i pensjonssparingen. I statistikken presenteres gjennomsnittlige sparesatser for ulike næringer.

Utvikling 2022 til 2024: Gjennomsnittlige sparesatser innskuddspensjon

Utvikling 2022 til 2024: Gjennomsnittlige sparesatser innskuddspensjon

I 2024 ligger den gjennomsnittlige grunnsatsen for innskuddspensjon på 4 prosent for alle ansatte, noe som er dobbelt så mye som den lovpålagte minimumssatsen på 2 prosent. Dette er en liten økning fra 3,9 prosent i 2022. 

Gjennomsnittlig tilleggssats for de bedriftene som tilbyr dette er 9 prosent, en økning fra 8,7 prosent i 2022.

Oversikt

Grunnsatser per næring

Den gjennomsnittlige grunnsatsen for innskuddspensjon ligger på 4 prosent for alle ansatte. Det er imidlertid betydelige forskjeller mellom ulike næringer.

Figuren under viser gjennomsnittlig grunnsats med noe finere inndeling. Næringen "Vakttjeneste og etterforskning" og "Serveringsvirksomhet" har de laveste gjennomsnittlige grunnsatsene, som ligger på 2,2 prosent. 

I motsatt ende finner vi "Utvinning av råolje og naturgass", hvor den gjennomsnittlige grunnsatsen er 7 prosent, som tilsvarer den øvre grensen for lovpålagt innskuddspensjon. 

Oversikt

Tilleggssatser per næring

Bedriftene kan velge å gi ekstra innskudd for lønn mellom 7,1 G og 12 G, maksimalt 18.1 prosent.

17 prosent av bedriftene har tilleggssparing for sine ansatte som gir ekstra innskudd for lønn over 7,1 G. Dette omfatter ca. halvparten av de ansatte. 

Den gjennomsnittlige tilleggssatsen for de som har det er 9 prosent, men også her er det variasjon mellom næringene. Finansiering og forsikring har de høyeste tilleggssatsene, i gjennomsnitt 11.6 prosent. I motsatt ende finner vi Informasjon og kommunikasjon med en gjennomsnittlig tilleggssats på 6.5 prosent.

De næringene med høy gjennomsnittlig grunnsats har også gjennomgående høyere andel ansatte med tilleggssparing for lønn mellom 7,1G og 12G.

Oversikt

Næringer som gir minste grunnsats (OTP)

Tallene fra 2024 viser at 43 prosent av bedriftene opererer med minimumssatser. Dvs. 2 prosent grunnsats og ingen tilleggssats.

Lov om obligatorisk tjenestepensjon (OTP) gir et minimumskrav for innskuddssatser i innskuddspensjonsordninger. Dette kravet innebærer at arbeidsgivere skal sette av minst 2 prosent av den ansattes lønn, opp til 12 ganger grunnbeløpet i folketrygden (G). Frem til 31. desember 2021 kunne også bedriftene la vær å sette av innskudd på den første G av lønnen. Denne muligheten gikk bort med innføringen av pensjon fra første krone.

Tallene fra 2024 viser at 43 prosent av bedriftene opererer med minimumssatser. Dvs. 2 prosent grunnsats og ingen tilleggssats. Når det gjelder andelen ansatte som omfattes av slike minimumssatser, er denne noe lavere, med 30 prosent. Denne differansen indikerer at mindre bedrifter, med et begrenset antall ansatte, oftere anvender minimumssatsene sammenlignet med større bedrifter. Totalt sett innebærer dette at omtrent 600.000 ansatte i Norge har innskuddspensjonsordninger med minimumssatser.

Figuren under gir en oversikt over fordelingen av bedrifter med minimumssatser innenfor ulike næringer. Denne figuren tydeliggjør betydelige variasjoner mellom de ulike sektorene. Næringen "Overnattings- og serveringsvirksomhet" har den høyeste andelen bedrifter med minimumssatser, 81 prosent. I motsatt ende finner vi næringen "Finansiering og forsikring", der 18 prosent av bedriftene har minimumssatser. 

De næringene hvor en stor andel av ansatte har minimumssatser har også gjennomgående lavere gjennomsnittlige sparesatser enn næringer der det er få ansatte som har minimumssatser. Figuren under viser forholdet mellom gjennomsnittlige grunnsatser og andelen ansatte på minimumsnivå (OTP) for de ulike hovednæringene.

Om statistikken

Datagrunnlag

Finans Norge har innhentet dataene fra de største leverandørene av innskuddspensjon i Norge og disse dekker omlag 95 prosent av de ansatte med innskuddspensjon.

Leverandørene som inngår i undersøkelsen er:

  • DNB Livsforsikring
  • Gjensidige Pensjonsforsikring
  • Nordea Liv
  • Sparebank 1 Forsikring
  • Storebrand

Det er innhentet tall for periodene 2022 og 2024, og innsamlingen følger samme mal som Actecan benyttet i sin rapport "Innskuddspensjon i ulike næringer i 2022". 

Næringer

Tallene er innhentet basert på SSBs standard for næringsgruppering (NACE) nivå 2. Figurene som viser hovednæring følger oppsettet under. Grafen under viser også fordelingen av antall bedrifter og ansatte med innskuddspensjon etter hovednæring. 

Tall og fakta fra Finans Norge

Finans Norge har statistikk og analyser fra finansnæringen. Tallene er basert på data fra våre medlemsbedrifter og andre relevante kilder.

Markedsstatistikk for pensjon og sparing

Mer om innskuddspensjon: egen pensjonskonto

Nøkkeltall, datagrunnlag og flere tall og fakta om pensjon og sparing

Alle tall og fakta

Lurer du på noe? Ta gjerne kontakt.