Forventnings-barometeret

Helt fra 1992 har Forventningsbarometeret hvert kvartal målt norske husholdningers forventninger til egen og landets økonomi. Barometeret kan gi signaler om endringer 3 til 6 måneder før det i realiteten skjer.

Avventende husholdninger

Forventningsbarometerets hovedindikator for 4. kvartal ligger fortsatt på et lavt «koronanivå». Synet på egen økonomi fremover trekker indikatoren litt oppover, mens på den annen side er flere nå mer negative til større anskaffelser. – Det kan tyde på at norske husholdninger er avventende til de mange lovede rentekuttene og fortsatt vil holde igjen forbruket, sier Kari Olrud Moen, administrerende direktør i Finans Norge.

Hva er Forventningsbarometeret?

Forventningsbarometeret er en undersøkelse som hvert kvartal måler norske husholdningers forventninger til egen og landets økonomi. Undersøkelsen foretas av Verian Group (tidligere Kantar) og er et samarbeidsprosjekt mellom Finans Norge og Verian. Den første målingen ble gjort i 1992 og de samme spørsmålene har blitt stilt hvert eneste kvartal siden den gang. Barometeret kan gi signaler om endringer 3 til 6 måneder før det i realiteten skjer.

Mer informasjon om undersøkelsen

Tidligere pressemeldinger om Forventningsbarometeret:

  1. Avventende husholdninger

    Forventningsbarometerets hovedindikator for 4. kv. ligger fortsatt lavt. Synet på egen økonomi fremover trekker indikatoren litt oppover.

  2. Skjør optimisme

    Forventningsbarometeret for forrige kvartal viste en sterk oppgang i husholdningenes forventninger til egen økonomi fremover– Vi ser av de ferske 3. kvartalstallene at optimismen er skjør. Forrige kvartal så vi en sterk oppgang, den utviklingen ser vi ikke nå. En enda svakere krone, børsuro og diskusjoner om rentetoppen er nådd, har trolig bidratt til å sende troen og forventningene til egen og landets økonomi fremover ned, sier Finans Norges administrerende direktør Kari Olrud Moen.

  3. Troen på egen økonomi er tilbake til normalen

    Etter den dypeste dalen på 30 år i nordmenns tro på egen økonomi, er vi nå tilbake på normale og litt mer optimistiske nivåer. Hovedindikatoren er fortsatt negativ, men optimismen for egen økonomi er tilbake og synet på landets økonomi fremover er også styrket. Et godt lønnsoppgjør og antatt rentetopp kan forklare hoppet.

Metode og bakgrunn for undersøkelsen

Her finner du mer informasjon om metode, datainnsamling og bakgrunnen for Forventningsbarometeret.

Lurer du på noe? Ta gjerne kontakt: