Arbeidsmarked

Her finner du statistikk om arbeidsmarkedet for finansnæringen sammenlignet med andre næringer. Du finner statistikk for turnover, jobbstrømmer og antall ledige stillinger.

Turnover

Turnover, eller ansattes gjennomtrekk, er en viktig indikator på dynamikken innen en sektor. I finansnæringen er dette spesielt relevant på grunn av bransjens behov for stabilitet, samtidig som den opplever hyppige endringer og høy konkurranse om talent.

Turnover refererer til andelen ansatte som har sluttet i sin jobb i løpet av en gitt periode, typisk et år. Finans Norge benytter følgende definisjon:

Turnover = (Antall avsluttede ansettelser de siste 12 månedene) / (Gjennomsnittlig antall jobber i næringen i samme periode).

Dette gir et bilde av hvor mange som har forlatt jobben sin sammenlignet med det totale antallet ansatte i næringen.

Virksomheter som har høye kostnader med å bytte arbeidstakere har større insentiver til å beholde sine arbeidstakere over lengre perioder. Dette er særlig gjeldende i virksomheter og næringer som er avhengig av spesiell/høy kompetanse. Denne typen kompetanse tar lang tid å overføre til nye arbeidstakere og virksomheten er dermed tjent med å holde på arbeidstakerne. Det vil også kunne forekomme at medarbeidere med svært spesialisert kompetanse ikke har reelle valgmuligheter til jobb i andre næringer fordi kompetansen ikke er anvendelig i andre næringer. 

For virksomhetene vil det være viktig å lønne godt nok til å beholde sitt nøkkelpersonell. Næringer med høye lønninger har som regel lavere omløp på sine ansatte og når de bytter jobber skjer det oftere innenfor samme næring, enn til andre næringer. Siden lønningene i finans er høyere enn i andre næringer vil det for arbeidstakere friste mindre å bytte næring.

Utviklingen fra 2017 til 2024

Basert på SSBs statistikk over arbeidskraftsstrømmer, som inkluderer nyansettelser og avsluttede ansettelser, kan vi observere følgende trend:

  • Før pandemien: Fra 2017 til 2019 var det en økning i turnover, noe som indikerer at flere ansatte valgte å bytte jobb eller forlate finansnæringen.
  • Under pandemien (2020-2021): Turnoveren falt, sannsynligvis fordi ansatte valgte å holde på de sikre jobbene de hadde under den økonomiske usikkerheten pandemien brakte med seg.
  • Etter gjenåpningen (2022-2024): Turnoveren steg igjen, tilbake til nivåene før pandemien, ettersom økonomien bedret seg og mobiliteten i arbeidsmarkedet økte.

Yngre ansatte

Yngre ansatte, spesielt de i aldersgruppen 18-34 år, har generelt høyere turnover enn eldre kolleger. Denne gruppen viser en tendens til å bytte jobber oftere, noe som kan tilskrives flere faktorer:

  • Karriereutvikling: Yngre ansatte er ofte i en fase av livet der de aktivt søker nye muligheter for å bygge sin karriere, oppnå nye ferdigheter og øke sin erfaring.
  • Mobilitet: Denne gruppen har gjerne færre forpliktelser som familie osv.  noe som gjør det lettere for dem å flytte på seg og bytte jobb.
  • Arbeidsmiljø og kultur: Yngre generasjoner vektlegger ofte arbeidsmiljø, kultur og balanse mellom jobb og fritid i større grad, og de er villige til å bytte jobb hvis deres forventninger ikke blir møtt.

Eldre ansatte

Eldre ansatte, spesielt de over 50 år, viser en lavere turnoverrate. Det er imidlertid viktig å merke seg at turnover øker igjen blant de som nærmer seg pensjonsalder (67+):

  • Stabilitet: Eldre arbeidstakere verdsetter ofte stabilitet og sikkerhet, og er mindre tilbøyelige til å bytte jobb med mindre det er sterke insentiver.
  • Pensjonering: Turnoveren stiger blant ansatte over 67 år, hovedsakelig på grunn av pensjonering. Mange i denne aldersgruppen forlater arbeidslivet helt, noe som bidrar til en høyere turnover i denne kategorien.
  • Overgang til andre ytelser: Noen eldre ansatte går over til uførepensjon eller andre former for støtte, noe som også påvirker turnoverstatistikken.

Total turnover

Total turnover inkluderer alle typer avsluttede arbeidsforhold, ikke bare de frivillige. Dette omfatter også:

  • Ansatte som har gått av med pensjon
  • Ansatte som har sluttet i arbeidslivet på grunn av uførhet eller andre ytelser
  • Ansatte som har blitt sagt opp eller permittert
  • Eventuelle andre årsaker til avsluttet ansettelse

Lønnstakere begge år

Lønnstakere begge år er en indikator på frivillig turnover. Det refererer til ansatte som hadde en jobb i finansnæringen ved starten av perioden og fortsatt er registrert som lønnstakere i SSBs register det påfølgende året, men som har byttet jobb. Dette innebærer at:

  • De ansatte har avsluttet sitt arbeidsforhold hos en arbeidsgiver, men har fått en ny jobb hos en annen arbeidsgiver innen samme periode.
  • Disse tilfellene er typisk frivillige skifter, ettersom ansatte aktivt har valgt å bytte arbeidsplass, i motsetning til å forlate arbeidsstyrken helt.

Jobbstrømmer: Jobboppgang og jobbnedgang

Ledige stillinger

  • Frederick G Hjertø
  • Spesialrådgiver