Derfor bør du ha forsikring

Foto: sewcream / Adobe stock
Forsikring er å betale noen andre for å ta den økonomiske risikoen dersom det skjer deg noe. Men hva bør du forsikre, og hvordan?
Foto: sewcream / Adobe stock
Forsikring er å betale noen andre for å ta den økonomiske risikoen dersom det skjer deg noe. Men hva bør du forsikre, og hvordan?
Forsikring er viktig for å sikre privatøkonomien mot uforutsette alvorlige hendelser. Derfor er det viktig at du velger de riktige forsikringene.
Når du vurderer hvilke forsikringer du trenger, kan du tenke på hvilke hendelser som kan ødelegge økonomien din dersom du ikke er forsikret, og hvilke hendelser som ikke gjør det. De hendelsene som kan ødelegge økonomien din bør du i alle fall ha forsikring for, mens du for de hendelsene som økonomien din tåler kanskje ikke trenger forsikring.
Mange tenker ikke på hvor store verdier alle eiendelene deres utgjør. Selv om du bor på en liten hybel, eller i et rom i et kollektiv, eier du ofte mer enn du tror. Tenk på alle klærne du har, skoene, skiutstyr, PC, mobiltelefon, møbler osv.
Sammen utgjør eiendelene ganske store verdier som det kan bli svært vanskelig å erstatte på egenhånd hvis noe skulle skje. Derfor bør du å ha en innboforsikring.
Unge som nettopp har flyttet hjemmefra er i noen tilfeller dekket av foreldrenes innboforsikring den første tiden. Det kan derfor være lurt å sjekke om dette gjelder deg også, selv om du bor på en annen adresse enn foreldrene dine. Hvis unge er dekket gjennom foreldrenes forsikring, er det viktig at man sjekker når forsikringsdekningen eventuelt faller bort og man må kjøpe sin egen innboforsikring. Dette kan for eksempel skje når de unge når en bestemt alder, eller dersom de har egen inntekt.
Når du skal kjøpe innboforsikring, er det viktig at du finner en forsikring som dekker ditt behov. På www.finansportalen.no kan du blant annet sammenligne innboforsikringer fra flere forsikringsselskaper.
Du bør alltid sette deg inn i hva forsikringen dekker, og om det er spesielle hendelser eller gjenstander forsikringen ikke dekker.
Når du forsikrer innboet ditt, er det vanlig å velge en forsikringssum som tilsvarer hva det koster å gjenskaffe det som går tapt ved et skadetilfelle. Det vil si at du må vurdere hvor mye du tror det vil koste deg å kjøpe alle tingene dine på ny dersom du for eksempel mister alt i en brann. Forsikringssummen du velger setter begrensninger på hvor mye du vil få utbetalt fra forsikringsselskapet, og det er derfor viktig å velge rett forsikringssum.
Dersom du synes det er vanskelig å vurdere hvor mye innboet ditt er verdt, kan du sjekke Finans Norges innbokalkulator.
Du har sikkert opplevd å få tilbud om en kjøpsforsikring eller såkalt «trygghetsavtale» når du har kjøpt mobiltelefon, PC, kamera eller lignende.
Dersom du vurderer å kjøpe en slik «trygghetsavtale», er det viktig at du setter deg godt inn i hva forsikringen egentlig dekker, ut over den dekningen som du allerede har gjennom en eventuell innboforsikring. Be derfor om å få se de skriftlige vilkårene.
Husk at en innboforsikring allerede dekker en god del av det som dekkes av en slik kjøpsforsikring eller «trygghetsavtale».
Glem heller ikke at du har lovfestede rettigheter til reklamasjon. I mange tilfeller har også produktet man kjøper en garanti fra produsenten. Derfor er en kjøpsforsikring ofte overflødig.
I tillegg til å finne ut hva forsikringen/«trygghetsavtalen» egentlig gir deg ut over de rettighetene du allerede har, bør du sjekke hvor mye kjøpsforsikringen/«trygghetsavtalen» vil koste deg over tid. Selv om den månedlige summen du skal betale virker lav, kan de totale kostnadene i løpet av et år bli store.
Mange velger en kaskoforsikring som dekker tyveri, trafikkskader og hærverk. Det viktigste er likevel ansvarsforsikringen som er påbudt for alle kjøretøyer med motor, inkludert elsparkesykler.
Ansvarsforsikringen dekker det økonomiske ansvaret du pådrar deg dersom du og kjøretøyet skader andre. Erstatninger etter personskader i trafikken kommer raskt opp i flere millioner kroner.
Du risikerer å bli gjeldsslave resten av livet hvis du skader andre med elsparkesykkelen/mopeden/bilen din og ikke har ansvarsforsikring. Blir du selv skadd, dekkes det også under ansvarsforsikringen.
Dette bør du vite om elsparkesykler og avregistrering av biler:
Les mer om forsikringsplikt på Trafikkforsikringsforeningens nettsider (tff.no)
Ved reiser i utlandet er det absolutt nødvendig å ha en reiseforsikring. Hvis du for eksempel skulle bli syk, kan det uten forsikringsdekning koste deg hundretusener å få sykehusbehandling og hjemtransport. For å være sikker på at du har god dekning, må du sette deg inn i forsikringsvilkårene dine.
Husk at risikofylte aktiviteter som for eksempel strikkhopp og dykking, ofte ikke er dekket av ordinære reiseforsikringer.
Du kan også bruke reiseforsikring knyttet til kredittkortet ditt, men vær oppmerksom på at denne ofte har begrensninger. Sjekk alltid vilkårene! Vær spesielt oppmerksom på at mange reiseforsikringer bare gjelder for kortere ferieturer.
Hvis du er borte i lengre tid trenger du ofte en spesiell forsikring. Unge bør i tillegg sjekke hvor lenge de er dekket av foreldrenes reiseforsikring.