Om hvitvasking og terrorfinansiering

Publisert

Finans Norge jobber tett med næringen og myndigheter for å styrke arbeidet mot hvitvasking, terrorfinansiering og sanksjoner.

Finans Norge samarbeider tett med banker, forsikringsselskaper og inkassoselskap for å styrke næringens arbeid mot hvitvasking, terrorfinansiering og sanksjoner. 

I tillegg har Finans Norge løpende dialog med myndigheter, ansvar for høringsuttalelser på vegne av finansnæringen, samt gir råd til medlemsforetakene og bistår i operasjonaliseringen av hvitvaskingsregelverket. 

Et samfunnsproblem

Finans Norge mener at bekjempelse og forebygging av hvitvasking er viktig i arbeidet mot økonomisk og organisert kriminalitet. Hvitvasking skader nemlig det økonomiske systemet og finansiell sektors integritet, stabilitet og omdømme. 

Den økonomisk gevinsten de kriminelle får gjennom hvitvasking, bidrar til å genererere annen kriminalitet. I tillegg skader det statens skatteinntekter.

Nesten all profittmotivert kriminalitet av en viss størrelse kan ses i sammenheng med hvitvasking. Ved å hvitvaske utbyttet fra kriminelle handlinger skjules utbyttets illegale opprinnelse, og pengene kan dermed reinvesteres i den legale økonomien uten å vekke myndighetenes mistanke.

Dette er hvitvasking

  • Å motta eller skaffe seg eller andre økonomisk utbytte av en straffbar handling (heleri, enhver form for straffbar handling)
  • Å yte bistand til å sikre utbyttet av en straffbar handling for en annen ved for eksempel å innkreve, oppbevare, skjule, transportere, sende, overføre, konvertere, avhende, pantsette eller investere
  • Å konvertere eller overføre formuesgoder eller på annen måte skjule eller tilsløre hvor utbyttet av en straffbar handling vedkommende selv har begått, befinner seg, stammer fra, hvem som har rådigheten over det, dets bevegelser, eller rettigheter som er knyttet til det

Hvitvasking er i stadig større grad organisert og planlagt, for eksempel via hvitvaskingsnettverk hvor penger sendes gjennom lovlige selskaper for å tilsløre midlenes opprinnelse og destinasjon.

Andre vanlige modus er valutasmugling, bruk av bankremisser og digitale valutaer. Kriminelle nettverk benytter ofte legale selskaper til å hvitvaske penger. Eksempler på utsatte bransjer er bygg -og anleggsbransjen, dagligvarebransjen og restaurantbransjen.

Terrorfinansiering 

Terrorfinansiering skiller seg på flere måter fra hvitvasking og annen kriminalitet.

Målet er ikke profitt i seg selv, men finansiering av en annen straffbar handling, selve terrorhandlingen. Pengeforsendelser fra personer eller organisasjoner i Norge til grupperinger som begår terrorhandlinger i andre land er en måte å finansiere terror på. Pengeoverføringer skjer også ofte fordekt, og gjerne i form av små beløp.

Hvitvasking og terrorfinansiering

Finn ut mer om hva Finans Norge gjør i kampen mot hvitvasking og terrorfinansiering.