Publisert

Høringssvar om likviditetskravet (LCR) i signifikant valuta

I høringssvaret støtter Finans Norge forslaget fra Finanstilsynet om å oppheve CRR/CRD IV-forskriften § 11 om likviditetskrav i signifikant valuta. Ved opphevelse av bestemmelsen vil vurderinger om likviditetskrav i signifikant valuta inngå som del av SREP-prosessen for de foretak som er aktuelle.

Den 14. august avga Finans Norge et høringssvar om forslag fra Finanstilsynet om å oppheve CRR/CRD IV-forskriften § 11 om likviditetskrav i signifikant valuta. I høringssvaret slutter Finans Norge seg til vurderingen fra Finanstilsynet om at CRR/CRD IV-forskriften § 11 harmonerer dårlig med de foretaksspesifikke vurderingene som pilar 2-regelverket i kapitalkravsdirektivet legger opp til. Finans Norge er videre enig med Finanstilsynet at det er vanskelig å se at det er i tråd med EØS-retten å videreføre CRR/CRD IV-forskriften § 11 etter at de kvantitative likviditetsreglene ble fullharmoniserte og har trådt i kraft i Norge.

 

Ved opphevelse av bestemmelsen vil vurderinger om likviditetskrav i signifikant valuta inngå som del av SREP-prosessen for de foretak som er aktuelle. Finans Norge presiserer i høringssvaret at det for foretakene er viktig at SREP-prosessen gjennomføres på en måte som oppleves transparent og så langt som mulig forutberegnelig. For å redusere slik usikkerhet hos foretakene er det avgjørende at Finanstilsynet, senest på tidspunktet for opphevelse av CRR/CRD IV-forskriften § 11, på tydelig måte har kommunisert forventninger til foretakenes likviditetsreserve i signifikant valuta. I denne sammenheng understreker Finans Norge viktigheten av at Finanstilsynets forståelse og praktisering av likviditetsreglene skjer i henhold til de prinsipper som gjelder for fullharmoniserte regler.

 

I henhold til CRR/CRD IV-forskriften § 11 skal foretak som har euro eller amerikanske dollar som signifikant valuta, ha en likviditetsreserve i norske kroner på minst 50 prosent. Ved opphevelse av bestemmelsen, mener Finans Norge at kvantitative krav om likviditetsreserve i norske kroner må ta hensyn til et begrenset marked for LCR-relevante verdipapirer i norske kroner. Avslutningsvis i høringssvaret slutter Finans Norge seg til Finanstilsynets vurdering om at endringene sannsynligvis ikke vil medføre at flere foretak blir omfattet av bestemmelsene, og at endringene i seg selv ikke vil endre noe av økonomisk eller administrativ art.