Finansnæringen har fått tildelt eget bransjeprogram for etter- og videreutdanning innenfor bærekraft og teknologi. Det er Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir.) som administrerer bransjeprogrammene. Ansatte i Finans Norges medlemsbedrifter inviteres til å delta i disse bransjeprogrammene.
Bransjeprogrammene er et spleiselag der staten betaler for at fagskoler, høgskoler, universitet og andre kurstilbydere skal utvikle og drifte relevante tilbud. Bedriftene og den enkelte tilsette investerer sin tid. Alle tilbudene er utviklet slik at de kan kombineres med jobb.
Hvorfor bærekraft og teknologi?
Finansnæringen har en nøkkelrolle i omstillingen av Norge mot en mer digital og grønn retning. Derfor er det avgjørende at finansnæringen har tilgang til rett kompetanse.
Finans Norges kompetansesjekk for 2024 viser at tre fjerdedeler av finansnæringen har et utdekket kompetansebehov og da særlig innen fagområdene teknologi- og bærekraft. Derfor er bransjeprogrammet i første omgang spesielt utviklet for å øke kompetansen innenfor disse to fagområdene.
Kurs fra fire utdanningstilbydere
Det er fire utdanningstilbydere som har utviklet etter- og videreutdanningstilbud innen bærekraft og teknologi for ansatte i finans. De fire er NTNU, BI, Universitetet i Bergen og Nord Universitet. Se egen faktaboks for å finne oversikt over kurs med lenker til program og søknadsskjema hos de ulike tilbyderne.
Kursene tilbys frem mot 2027
Flere av kursene gjennomføres i flere omganger frem mot 2027. Om de første gjennomføringene fylles opp vil det derfor være flere muligheter for deltagelse. I desember 2024 gikk Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) ut med ny utlysning for neste periode slik at bransjeprogrammet blir utvidet frem til 2027, fortsatt med bærekraft og teknologi og i tillegg skal det utvikles kurs innenfor svindel og anti-hvitvask.