Møte med Vedum
Foto: number1411/Adobe Stock
Tirsdag denne uken gjennomføre finansnæringen sitt halvårlige kontaktmøte med finansministeren Trygve Slagsvold Vedum. Det var et godt og konstruktivt møte.
Foto: number1411/Adobe Stock
Tirsdag denne uken gjennomføre finansnæringen sitt halvårlige kontaktmøte med finansministeren Trygve Slagsvold Vedum. Det var et godt og konstruktivt møte.
Hvert halvår gjennomfører Finans Norge et større kontaktmøte med finansministeren og finansdepartementet. Her får næringen anledning til å presentere viktige saker for statsråden, og gi ham et bilde på den aktuelle situasjonen sett fra finansnæringens side.
Fra hovedstyret deltok denne gang styreleder Benedicte Schilbred Fasmer, Geir Bergskaug, Kjerstin Braathen, Turid Grotmoll og Lars Haram.
Innledningsvis ga representantene fra næringen et overblikk over status og utsikter for norsk økonomi sett fra finansnæringens side. Her ble gjeldssituasjonen i husholdningene og næringslivet, fremtidsutsiktene, konkurransesituasjonen og hvordan næringen bistår i dagens situasjon berørt. Finansministeren ga uttrykk for at det var svært nyttig å få et grundig bilde på situasjonen sett fra næringens side.
Deretter ble viktige næringspolitiske saker særskilt berørt.
Utviklingen i svindel og bedragerier er bekymringsfull, og er ikke bare en utfordring for næringen og deres kunder, men bidrar også til å finansiere kriminell virksomhet. Næringen orienterte om hva den selv gjør for å forebygge svindel, men pekte også på at lovgivning står i veien for effektiv datadeling som er nødvendig for å få til effektive antisvindeløsninger.
Finansministeren ble oppfordret til å arbeide for at en oppnår full anerkjennelse av systemrisikobufferen fra alle relevante EU/EØS-stater, og gjennomføre tilpasninger for standardmetodebankene, og så raskt som mulig gjøre EUs nye kapitalkravsregler gjeldende.
Næringen tok også opp forslaget som ligger til behandling i Stortinget om endringer i finansforetakslovens regulering av utbytte, som man mener går lenger enn det som er nødvendig og foregriper forhold som ligger under Sparebankutvalgets mandat. Kapitalstrukturen i norske sparebanker må være forutsigbar og regelverksendringer må ha en solid forankring og være grundig konsekvensutredet.
Finanstilsynet utreder ulike alternativer til nettoføring av forvaltningskostnader i fond. Dette er en viktig sak for næringen, og det ble påpekt at et krav om bruttoføring kun vil medføre ulemper for kundene, potensielt lavere avkastning og et snevrere investeringsunivers enn i dag.
Pensjonsutvalgets forslag til endringer i folketrygden ligger til behandling, og departementet ble oppfordret til å legge opp til en prosess der endringer i tjenestepensjonsregelverket kan tre i kraft samtidig med endringer i folketrygden, da disse to pensjonsordningene spiller inn i hverandre.
Det ble også vist til at nordmenns individuelle pensjonssparing er lav, og at reduksjonen i sparegrensen for IPS bør reverseres for å sørge for at individuell pensjonssparing bidrar til et bærekraftig pensjonssystem.
Avslutningsvis tok man opp behovet for å styrke arbeidet med forebygging og tilpassing til klimaendringene. Risikoen øker for overvann, stormflo, flom og skred. Vår næring har en viktig rolle i å avlaste den enkelte kunde for sin risiko. Regjeringen ble oppfordret til å stimulere til helhetlige løsninger som forebygger mot klimaskader, på nasjonalt nivå, og at den må utløse midler som gjenspeiler behovet for å sikre større områder mot naturskader.