Kontaktmøte med Vedum

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Foto: NTB Kommunikasjon/Statsministerens kontor.

Hvert halvår har finansnæringen kontaktmøter med finansministeren. Sist møte ble gjennomført onsdag 21. juni. Det ble et godt møte hvor finansministeren lyttet til en rekke innspill og synspunkter fra finansnæringen.

Fra finansnæringen deltok styreleder Benedicte Schilbred Fasmer i Finans Norge, styreleder Geir Bergskaug i Sparebankforeningen, Kjerstin Braathen fra DNB, Sverre Thornes fra KLP og Morten Thorsrud fra IF.

Innledningsvis ble finansministeren godt orientert om næringens syn på situasjonen i norsk økonomi, tilgang og utvikling i kreditt, situasjonen både på næringslivs- og privatkundemarkedet, og andre relevante tema for statsråden.

Deretter gjennomgikk man en rekke konkrete næringspolitiske tema som er aktuelle i næringen nå.

EØS

Finansnæringen ga uttrykk for at det er positivt at regjeringen i årets Finansmarkedsmelding beskriver hvordan den jobber i pågående og kommende EU-prosesser. Informasjon og dialog er nøkkelen til å bruke de mulighetene EØS-avtalen gir til tidlig påvirkning. Man ba om økt innsats til for å redusere etterslepet. Etterslep og sen implementering gir norske finansbedrifter svekket konkurransekraft i det norske markedet. Det ble også uttalt et ønske om et tidligere og tettere samarbeid.

Bank

Som vanlig var det en rekke sentrale saker fra bankområdet som ble tatt opp. Det ble understreket at det er avgjørende at pilar 2-krav gjennomføres på en måte som er i tråd med Finansdepartementets prinsipper om transparens, forutsigbarhet, kontradiksjon og klageadgang. Finans Norge ba også Finansdepartementet om å følge opp arbeidet med systemrisikobuffer og resiprositet, og at endringene i EUs kapitalkravsregler bør gjennomføres i norsk rett så raskt som mulig etter ikrafttredelse i EU.

Risikovekting av bolig- og næringseiendomslån ble også tatt opp. I forbindelse med forestående utredning om sparebankenes kapitalstruktur, ble det understreket at rammebetingelsene for sparebanksektoren må være forutsigbare og at regelverksendringer innenfor dette området må ha en solid forankring og være grundig konsekvensutredet.

Finanstilsynsutvalget

Finanstilsynslovutvalget har avgitt sin innstilling, som nå er ute på høring. Finans Norge tok i denne sammenhengen opp at det er viktig med en klar rollefordeling mellom Finansdepartement og Finanstilsyn, hvor myndighetsoppgaver og regelverksutvikling ligger i departementet og tilsynsarbeid er i tilsynet. Finanstilsynslovutvalgets innstilling er en mulighet til å fastsette viktige prinsipper om hvor beslutningsmyndighet bør ligge, prinsipper for tilsynsvirksomhet, og om klagebehandling.

Gode pensjonsnyheter

Finans Norge benyttet anledningen til å berømme departementet for å ha fulgt opp og konkludert om nytt bufferkapitalregelverk, og at det er svært positivt at departementet allerede har besluttet ikrafttreden av lovverket, og at reglene innføres fra 1.1.2024. Finans Norge ba samtidig om å bli involvert i prosessen med oppfølging av øvrige forhold knyttet til fripoliser som Stortinget har bedt om skal utredes.

Finans Norge tok også opp behovet for å igangsette arbeidet med tilpasninger i tjenestepensjonsregelverket parallelt med at regjeringen nå følger opp Pensjonsutvalgets forslag. Det er viktig at det ikke blir en lang periode fra endringer i folketrygd til endringer i tjenestepensjon gjennomføres.

Klimatilpassing

Finans Norge har lenge vært en pådriver av økt satsing på klimaforebygging. Gode planverktøy er viktig i klimaforebyggende arealplanlegging. Det ble understreket at det er et dilemma at samtidig som regjeringen fremlegger en Stortingsmelding om klimatilpassing, så har DSB sett seg nødt til å nedprioritere drift og videre utvikling av Kunnskapsbanken som følge av manglende bevilgninger og prioriteringer i eget budsjett.

Behov for svindeltiltak

Vi opplever en kraftig økning i svindel og bedragerier. Ny teknologi og kunstig intelligens gir svindlere stadig flere verktøy. Dette kan svekke tilliten i samfunnet, og det finansierer organisert kriminalitet. Finansnæringen og myndigheter må samarbeide tett for å forebygge, etterforske og ta de kriminelle. Det ble derfor understreket at den nye bedragerienheten i Økokrim må etableres raskt.