Nye krav til bærekraftrapportering

Publisert

Det nye bærekraftrapporteringsdirektivet fra EU pålegger krav om å bruke nye europeiske standarder i rapporteringen. Høringen på første pakke av standarder viser at rapporteringsbyrden for foretakene vil øke kraftig.

Nytt direktiv for bærekraftrapportering (CSRD)

EU jobber med i disse dager med å vedta et nytt direktiv for bærekraftrapportering. Det nye Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) skal erstatte direktivet for ikke-finansiell rapportering (2014/95/EU), og vil bidra til mer omfattende og detaljert rapportering. Et av kravene i CSRD er at foretakene som skal rapportere må følge de nye europeiske rapporteringsstandardene for bærekraftinformasjon, European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Den første pakken av disse standardene er nå ute til høring.

Oversikt standarder

Rapporteringsstandardene ESRS følger en tredelt oppbygging. Kilde: EFRAG

Rapporteringsstandardene ESRS følger en tredelt oppbygging:

  1. Tre nivåer av rapportering: overordnet (sektoragnostisk), sektorspesifikk og foretaksspesifikk
  2. Tre rapporteringsområder: strategi, implementering og måling
  3. Tre temaer: miljø, sosiale hensyn og selskapsstyring

Denne tredelingen gjelder for hele pakken av rapporteringsstandarder og hvordan disse er laget.

Graf som viser standarder som dekker prinsipper for rapportering. Foto.
13 standarder som dekker prinsipper for rapporteringen, i tillegg til tematiske standarder for miljø, sosiale hensyn og selskapsstyring. Kilde: EFRAG

Pakken ute på høring består av 13 standarder som dekker prinsipper for rapporteringen, i tillegg til tematiske standarder for Environment (E) – miljø, Social (S) – sosiale hensyn og Governance (G) – selskapsstyring. Hver av disse standardene beskriver i detalj hva som skal rapporteres, og gir et bilde av hvordan den fremtidige rapporteringen vil se ut.

Omfattende og krevende rapportering

Standarden for rapportering av klimarelatert informasjon. Foto.
Standarden for rapportering av klimarelatert informasjon. Kilde: EFRAG

God og riktig bærekraftrapportering er et viktig verktøy i omstillingen av næringslivet og finansnæringen, og Finans Norge mener det er hensiktsmessig at våre medlemmer allerede nå forbereder seg på de nye rapporteringskravene som kommer. Som standardene viser vil dette bli en helt ny rapporteringshverdag, med mer omfattende og krevende bærekraftrapportering. Et eksempel er standarden for rapportering av klimarelatert informasjon, som alene har 21 rapporteringspunkter.

Veien videre

Det endelige forslaget til CSRD skal vedtas før sommeren og første pakke med rapporteringsstandarder er ment å vedtas i løpet av høsten. I det opprinnelige forslaget til CSRD var rapporteringskravene ment å gjelde fra 01.01.2024, men det ser nå ut til at dette blir utsatt til 01.01.2025. Finans Norge vil komme tilbake til ikrafttredelse når dette er vedtatt i EU.

Finans Norge vil jobbe med medlemmene for å sikre en god oppfølging av det nye rapporteringsregelverket. Arbeidet med de nye rapporteringsstandardene vil med all sannsynlighet bli omfattende ute hos de berørte medlemmene, og Finans Norge vil sikre at norsk finansnæring er så godt forberedt som mulig. Konkret arbeid vil måtte vente til de endelige rapporteringsstandardene foreligger.

CSRD i Norge

Etter initiativ fra Finans Norge bestemte Finansdepartementet i fjor at gjennomføringen av det nye rapporteringsdirektivet CSRD i norsk rett skal utredes. Dette for å sikre at dagens regelverk tilpasses de nye rapporteringskravene og at myndighetene kan berede grunnen for de nye omfattende kravene som kommer. Verdipapirlovutvalget fikk et tilleggsmandat for å gjennomføre arbeidet og utredning vil komme før jul 2022.