Ny finansavtalelov fra 2023
Finans Norges temaside om den kommende finansavtaleloven vil bli oppdatert fortløpende med informasjon om det pågående arbeidet og hvordan den nye reguleringen påvirker finansnæringen og deres kunder.
Finans Norges temaside om den kommende finansavtaleloven vil bli oppdatert fortløpende med informasjon om det pågående arbeidet og hvordan den nye reguleringen påvirker finansnæringen og deres kunder.
Alle som jobber i Finans Norges medlemsbedrifter har tilgang til medlemsinnhold. De fleste nyhetene på denne siden om finansavtaleloven er kun tilgjengelig for medlemmer. For å få se disse nyhetene må du logge deg inn i menyen øverst til høyre eller opprette en ny bruker (finansnorge.no).
Den nye finansavtaleloven ble vedtatt rett før jul 2020 og har til hensikt å erstatte gjeldende finansavtalelov av 1999 og angrerettloven på finansområdet. Det ble i Kongen i Statsråd 02.09.22 vedtatt at loven skal tre i kraft 01.01.23 med unntak av § 8-3 nr. 9 som gjelder endringer i angrerettsloven.
Sentrale hensyn bak loven er styrket forbrukervern, forebygging av gjeldsproblemer, regulering av flere tjenester og en samlet regulering slik at kunden kan gå til samme lov for å finne alle sine rettigheter og plikter.
Finans Norge har siden lovens vedtakelse jobbet med å gå igjennom og endre bransjens mønsteravtaler knyttet til utlån og innlån. Dette er et omfattende arbeid som har krevd mye ressurser. Det arbeidet som gjenstår før mønsteravtalene ferdigstilles er i stor grad avhengig av at departementet kommer med nødvendige tolkningsuttalelser og forskrifter.
Arbeidet utføres av Finans Norges Fagutvalg Dokument og Fagutvalg Kontrakt. Her er oversikt over planlagt informasjon fra Finans Norge:
Finans Norges dokumentutvalg har som hovedoppgave å utvikle og vedlikeholde mønsteravtaler for bankenes kreditt - og garantivirksomhet og sikkerhetsstillelser i tråd med det til enhver tid gjeldende regelverk på området, samt å tilpasse avtalene til en hverdag med elektroniske dokumenter.
Finans Norges kontraktsutvalg har som hovedoppgave å utvikle og vedlikeholde mønsteravtaler for bankenes innskudd- og betalingstjenester i tråd med det til enhver tid gjeldende regelverk på området, samt å tilpasse avtalene til en hverdag med elektroniske dokumenter.
FinAut er finansnæringens operative verktøy på kompetanseområdet. FinAut autoriserer rådgivere og sørger for at de er oppdaterte. FinAut samarbeider med medlemsbedrifter om dette, blant annet gjennom fagråd. Fagrådet i Sparing og investering, og kreditt er i gang med arbeidet med ny finansavtalelov. FinAut ser på hva som er kompetansekravene, og hva og hvor i fagplaner og kompetanseopplegg det kreves endringer.