Næringen møtte Finanstilsynet
En samlet finansnæring møtte Finanstilsynet den 21. mars 2022 for å diskutere aktuelle saker. Øverst på dagsorden sto situasjonen i Ukraina.
En samlet finansnæring møtte Finanstilsynet den 21. mars 2022 for å diskutere aktuelle saker. Øverst på dagsorden sto situasjonen i Ukraina.
Med jevne mellomrom avholdes det kontaktmøter mellom finansnæringen og Finanstilsynet. Det var denne gang en bred representasjon som stilte fra næringen. Styreleder Geir Bergskaug, DNBs Kjerstin Braathen, Odd Arild Grefstad fra Storebrand og Morten Thorsrud fra IF deltok sammen med administrasjonen fra Finans Norge.
Det ble brukt godt tid på å gå gjennom situasjonen i Ukraina og hvilke konsekvenser og risikoer dette kan innebære for norsk finansnæring. Næringen er solid og samtidig svært lite eksponert for det utsatte området. Næringen var tidlig ute med å identifisere potensielle risikoer. Det er også stor oppmerksomhet rundt cybersikkerhet, situasjonen i markedene og det er etablert et godt forsvarsverk gjennom Nordic Financial CERT, og tett og god dialog med myndighetene. Det er også viktig å sørge for god finansiell inkludering av de flyktningene som kommer til Norge.
Videre ble bærekraftig finans løftet frem som et viktig tema, hvor finansnæringen og tilsynet må utveksle synspunkter og erfaringer på løpende basis. Det kommer en rekke nye reguleringer på området fra EU som må implementeres og etterleves i Norge.
På bankområdet ble det understreket at norsk banknæring er blant de mest solide i Europa, og at det er viktig at myndighetene nå er tydelige på at samlede kapitalkrav ikke skal øke, og at man bør følge opp signalene om en normalisering av utbyttereglene i tråd med markedets forventninger. Det ble også vektlagt viktigheten av like konkurransevilkår i bankmarkedet
Bufferfondsituasjonen for garanterte produkter (fripoliser) ble også adressert. Det ble fremhevet at behovet for endringer av bufferregelverket for fripoliser er nå enda mer aktualisert pga Ukraina-situasjonen og sanksjonene.
Morten Thorsrud fra IF la vekt på en velfungerende naturskadeforsikringsordning og oppfordret Finanstilsynet og se nærmere på hvordan den praktiske håndteringen knyttet til beregning av solvens og kapitalberegningen for det enkelte selskap er tenkt knyttet til nylig fremlagt prop om endringer i naturskadeforsikringsloven.