Medlemsinformasjon om krigen i Ukraina per 24.03.2022

Uavhengighetsplassen i Kyiv. Foto: ggallaa/AdobeStock

Dagens oppdatering fra Finans Norges interne beredskapsgruppe med relevant informasjon for finansnæringen.

Finans Norge avholdt 23.03. et webinar om krisen i Ukraina med vekt på norsk innføring av sanksjonsregelverket og finansiell inkludering. I webinaret ble det presentert en statusvurdering om hvordan finansnæringen kan legge til rette for finansiell inkludering av flyktninger i Norge. Statusvurderingen er sammenfattet i dette informasjonsskrivet.

Vi er kjent med at over 70 pst. av flyktninger som hittil har kommet til Norge har med pass, primært med biometri. Ukrainske flyktninger blir behandlet som kollektiv gruppe, det gis i første omgang beskyttelse i et år, og som hovedregel vil d-nummer tildeles direkte på mottak.  

Tilgang på grunnleggende banktjenester

Vår vurdering er at opprettelse av bankforbindelse først vil bli aktuelt etter at flyktningene har ankommet mottakskommune. D-nummer og pass skal møte kravene for å etablere ordinære banktjenester, og for å kunne sende/motta penger til utlandet.

Dersom en person ikke har pass, men på annen måte har en legitimasjon som banken kan godkjenne, følger det av kontraheringsplikten at det gis grunnleggende tjenester med konto og kort, men eventuelt at bankene gjør en ekstra risikovurdering på utenlandsoverførsler, og for eksempel åpner for manuell behandling av dette.

Ved mangelfull dokumentasjon, men personen har fått innvilget d-nummer, følger det av veilederen til Hvitvaskingsloven pkt. "4.3.1.7 Personer som ikke har gyldig legitimasjon – utenlandske statsborgere" at det bør åpnes for bankkonto og kort etter forenklede kundetiltak, og deretter avvente flere tjenester.

Nasjonale sjekklister

Finans Norge er i dialog med Nasjonalt ID-senter som nå forbereder sjekklister og oppretter en database for ukrainske ID-dokumenter til hjelp for norske myndigheter. Det er under vurdering å gi bankene tilgang til de samme verktøyene som offentlige instanser for å verifisere ektheten av øvrige legitimasjonsdokumenter som kan benyttes.

Vi vil informere konkret mer om andre former for legitimasjonsdokumenter, og tilgang til databaser hos Nasjonalt ID-senter, så snart vi får nærmere avklaringer.         

Gjennomgang av rutiner og kapasitet

Norsk finansnæring er blant de mest digitaliserte og automatiserte i Europa, noe som kan være en liten utfordring i møte med flyktningene. Vi vil derfor anbefale våre medlemmer om å gjennomgå rutiner og sørge for kapasitet til også å kunne gjenopprette manuelle løsninger.

Bankene har et generelt samfunnsansvar for finansiell inkludering og hver enkelt bank må gjøre sitt til at vi kan løse utfordringene sammen. Basert på dialog med mange banker de siste dagene har vi imidlertid stor tro på at både store og små banker vil ta sin andel.

Vi registrerer at Finanstilsynet på sine hjemmesider 14.03. minner oss på den fleksibilitet som ligger i hvitvaskingsreglene, og videre at de følger med på «de-risking» blant rapporteringspliktige i Norge. Vi minner også om at det i regler om BankID er åpning for å utstede BankID basert på d-nummer.

Prosesser i EU

Det er gitt en generell oppfordring fra politisk hold i EU om å avstå fra gebyrer for overførsler til og fra Ukraina. Den europeiske sentralbanken har i et brev 18.03. til en gruppe EU-parlamentarikere informert om at Den europeiske bankforeningen og Den europeiske sparebankforeningen er bedt om å vurdere en slik ordning på frivillig og individuell basis.

Det pågår også et arbeid i EU for å finne løsninger på veksling av ukrainsk valuta til euro. Vi vil ta initiativ til å løfte denne problemstillingen til norske myndigheter.

Spørsmål fra medlemmene om sanksjoner

Vi har mottatt noen henvendelser fra medlemmene angående sanksjonsregelverket. Vi har ikke mulighet til å gjøre juridiske vurderinger av konkrete saker, men vi ønsker å legge til rette for god informasjonsutveksling på tvers i næringen om generelle saker. Det er derfor ønskelig at kommentarer og vurderinger kan deles med oss ved å sende e-post til følgende adresse: sanksjoner@finansnorge.no