Medlemsinformasjon om krigen i Ukraina per 10.03.2022

Uavhengighetsplassen i Kyiv. Foto: ggallaa/AdobeStock

Dagens oppdatering fra Finans Norges interne beredskapsgruppe med relevant informasjon for finansnæringen.

Den eskalerende konflikten i Ukraina fører til økende flyktningestrømmer fra konfliktområdene. Norske myndigheter forventer at flere flyktninger fra Ukraina vil komme til Norge. Disse vil ha behov for grunnleggende banktjenester for opphold og integrering. Finansnæringen har et særlig ansvar for at nyankomne raskt og effektivt kan få tilgang på nødvendige banktjenester.

Finans Norge publiserte i 2018 en oppdatert veileder om legitimasjonskontroll og flyktningers tilgang til banktjenester. Veilederen er fortsatt gjeldende. Det er viktig for næringens omdømme og tillit at bankene i fellesskap tar ansvar for å legge til rette for at kundegruppene som omfattes av veilederen får tilgang til grunnleggende banktjenester, og dermed kan fungere og integreres i det norske samfunnet.

Vi minner om Finanstilsynets veileder til hvitvaskingsloven (8/2019). I utgangspunktet krever hvitvaskingsreglene at man identifiserer kunden ved bruk av pass eller nasjonalt ID-kort, men rundskrivet åpner for at banker kan gi kunder som ikke har gyldig legitimasjon tilgang på grunnleggende bank- og forsikringstjenester. Det gis nærmere informasjon i veilederens punkt 4.3.1.7 om behandling av utenlandske statsborgere eller statsløse som har fått opphold etter utlendingsloven, men som ikke har gyldig legitimasjon.

Finans Norge anmoder om å tilstrebe likebehandling av flyktninger som har behov for banktjenester for opphold i Norge. Det er i dag relativt lang behandlingstid, og flere prosesser skjer manuelt. I en ekstraordinær situasjon som denne er det viktig med mest mulig effektive prosesser innenfor regelverkets begrensinger.

Regjeringen har åpnet for å gi Ukrainske statsborgere midlertidig kollektiv beskyttelse, på samme måte som i EU. Ukrainske flyktninger slipper dermed tidkrevende individuell behandling. Det ble sist gjort under konflikten i Kosovo på slutten av 1990-tallet.