Medlemsinformasjon om krigen i Ukraina per 05.05.2022

Uavhengighetsplassen i Kyiv. Foto: ggallaa/AdobeStock

Dagens oppdatering fra Finans Norges interne beredskapsgruppe med relevant informasjon for finansnæringen.

I EU pågår det forhandlinger om EU-kommisjonens forslag til sjette sanksjonspakke mot Russland og Hviterussland. Ifølge kommisjonens president von der Leyen inkluderer forslaget utfasing av europeisk import av råolje fra Russland i løpet av seks måneder, og raffinert olje innen utgangen av året.

Videre foreslås tre nye banker, blant dem Russlands største bank, Sberbank, utestengt fra Swift. Forhandlingene fortsetter denne uken, og er krevende da det er ulik grad av avhengighet av russisk olje blant EUs medlemsland. Vi vil komme tilbake til nærmere detaljer når enighet er oppnådd og den endelige sanksjonspakken er offentliggjort.

Trusselvurdering Økokrim

Økokrim publiserte 02.05. sin trusselvurdering for 2022. Trusselvurderingen omhandler kriminalitetsbildet bredt med hensyn til økonomisk kriminalitet og miljøkriminalitet.

Trusselvurderingen inneholder også mer konkrete vurderinger knyttet til konsekvensen av Russlands invasjon i Ukraina, både når det gjelder hvitvasking og underliggende profittmotivert kriminalitet og sanksjoner. Foretakene må gjøre seg kjent med Økokrims trusselvurdering 2022 som ledd i sitt risikobaserte arbeid mot hvitvasking og terrorfinansiering, samt oppfølging av plikter etter sanksjonsregelverket.

Medieomtale finansiell inkludering

Finans Norge har tidlig i kriseforløpet lagt vekt på finansiell inkludering av ukrainske flyktninger, og hvordan næringen kan opptre samlet for å unngå unødvendig negativ omtale i media. Det er lagt ned stor innsats i næringen for å sørge for at flyktningene gis tilgang til grunnleggende banktjenester.

I en artikkel publisert i Finansfokus 04.05. er det gitt upresise opplysninger om hvordan næringen tilbyr tilgang til grunnleggende banktjenester, og artikkelen gir inntrykk av at det er ulikhet mellom aktørene. Vi minner om Finans Norges anbefaling til bankene for tilgang til grunnleggende banktjenester.

  1. Oppmøte med d-nummer og pass møter kravene for å etablere ordinære banktjenester og det bør kunne åpnes for å sende/motta penger til utlandet etter en konkret risikovurdering.
  2. Dersom en person ikke har pass, men på annen måte har en legitimasjon som banken kan godkjenne, følger det av kontraheringsplikten at det gis grunnleggende tjenester med konto og kort, men eventuelt at bankene gjør en ekstra risikovurdering på utenlandsoverførsler, og for eksempel åpner for manuell behandling av dette.
  3. Ved mangelfull dokumentasjon, men personen har fått innvilget d-nummer, følger det av veilederen til Hvitvaskingsloven pkt. "4.3.1.7 Personer som ikke har gyldig legitimasjon – utenlandske statsborgere" at det bør åpnes for bankkonto og kort etter forenklede kundetiltak, og deretter avvente flere tjenester.

De overnevnte banktjenestene leveres i utgangspunktet fra bankene med annen påloggingsmetode enn BankID. BankID gis i utgangspunktet til kunde med f-nummer, men kan gis til kunder med d-nummer etter individuell vurdering basert på den enkelte banks retningslinjer.

Ofte stilte spørsmål om sanksjoner

Utenriksdepartements oversikt over ofte stilte spørsmål om sanksjonsregelverket er oppdatert per 04.05. EU-kommisjonens oversikt over ofte stilte spørsmål er utfyllende, tematisk sortert og jevnlig oppdatert.

Cyberberedskap

NF CERT rapporterer per 04.05 at trusselbildet for cyberangrep mot nordisk finansiell infrastruktur er uendret. Det er fortsatt høy beredskap, angrep er sannsynlig, men foreløpig er det ikke registrert unormal aktivitet mot Norden.