Medlemsinformasjon om krigen i Ukraina per 02.03.2022
Uavhengighetsplassen i Kyiv. Foto: ggallaa/AdobeStock
Uavhengighetsplassen i Kyiv. Foto: ggallaa/AdobeStock
Finans Norge avventer lovbehandling av EUs utvidede sanksjoner mot russiske selskaper og individer. På et seminar arrangert av NHO 1. mars informerte UD at 600 sider lovtekst er på vei. Finans Norge er foreløpig usikre på hvordan dette kan få virkning i Norge, siden det ikke følger det vanlige EU-EØS-sporet.
Noe vil bero på sanksjonstype og hva som allerede finnes av eksisterende lovhjemler, for eksempel vil en del av sanksjonene kunne fastsettes i forskrift i henhold til sanksjonsloven. Sanksjonsloven kom på plass i 2021 og har gitt oss et bedre rammeverk enn de litt tidligere og oppstykkede lovene/forskriftene vi hadde tidligere, se for eksempel § 8 om det lappeteppet som oppheves. I tillegg vil det kunne fastsettes forskrifter i medhold av særlovgivningen, for eksempel finansavtaleloven, finansforetaksloven, hvitvaskingsloven mv.
Om den enkelte sanksjon ikke kan fastsettes med hjemmel i sanksjonsloven eller i annet lovverk, vil det rent formelt måtte vedtas en ny lov. Dette er vanskelig å vurdere nærmere før man ser hva det faktisk er snakk om. Noen av sanksjonene, i alle fall de litt «mildere», vil kanskje også forsøkes gjennomført gjennom en anbefaling eller kommunikasjon av en forventing.
Finans Norge følger utviklingen av lovverket tett og vil kommunisere til medlemmene så raskt vi har ny informasjon.