Godt møte med Vedum

Torsdag 23. juni møtte Finans Norge finansminister Trygve Slagsvold Vedum til det faste halvårlige kontaktmøtet. Det ble et godt møte hvor finansministeren lyttet godt til innspillene fra næringen.

Fra finansnæringen deltok styreleder Benedicte Schilbred Fasmer i Finans Norge, styreleder Geir Bergskaug i Sparebankforeningen, Kjerstin Braathen fra DNB og Åmund Lunde fra Oslo Pensjonsforsikring i tillegg til administrasjonen i Finans Norge.

Det var en omfattende og god agenda for møtet med finansministeren. Innledningsvis var finansministeren interessert i å få næringens syn på den økonomiske situasjonen, og den ble kommentert av våre representanter.

Fra banksiden ble det etterlyst oppfølging av punkter i Hurdalserklæringen om likere konkurransevilkår for ulike banker. Det ble pekt på både gjennomføring av resiprositet for systemrisikobufferen, forlenget overgangsregel for denne, og gjennomføring av EUs hovedregler for risikovekting av næringseiendomslån under standardmetoden. Bankenes betydning for vekst og omstilling i næringslivet ble understreket. Alle særnorske regler og konkurranseulemper vil resultere i laver kraft og evne til å bistå i denne omstillingen.

Utlånsforskriften skal opp til revurdering, og den ble derfor også berørt i møtet. Her var budskapet at fleksibilitetskvoter må videreføres og ikke innskrenkes.

Ny finansavtalelov er ikke trådt i kraft, og forskrifter er nå på høring. Men en helt avgjørende avklaring er den usikkerhet som er skapt rundt videreføring av dagens ordning med bruk av flytende rente. Her ble Finansdepartementet oppfordret til å engasjere seg sterkere, og bidra til en så god løsning som mulig.

Innføringen av fleksibel kapitalbuffer for kommunale tjenestepensjoner har vist positive resultater, og sparer kundene for kostnader. Det ble derfor på nytt understreket overfor departementet at tilsvarende regler bør innføres også for fripolisen.

Finans Norge mener også at Finanstilsynet har lagt til grunn feil lovforståelse av kostnadsansvaret ved plassering av kollektivporteføljer i verdipapirfond. Saken er sendt til Finansdepartementet for en avklaring, og Finans Norge mener at dersom departementet er enig med tilsynet, så må det gjøres en grundig regelverksgjennomgang og konsekvensvurdering, og eventuelt etterfølgende lovendringer.

Finansdepartementet ble også oppfordret til å følge det videre arbeidet med naturskadeforsikringsordningen etter at ny lov ble vedtatt i Stortinget for noen uker siden. Det er avgjørende med bred forankring og samkjøring med andre prosesser som også Finansdepartementet er involvert i.