Markedsstatistikk for livsforsikring og pensjon 2024

I 2024 ble det innbetalt mer enn 70 milliarder kroner i produkter med investeringsvalg, en økning på 13 prosent sammenlignet med året før. Det viser nye tall fra Finans Norge.

Størstedelen av disse pensjonspengene knytter seg til innskuddspensjon (egen pensjonskonto), samt andre pensjonsspareprodukter, som individuell pensjonssparing (IPS) og kapitalforsikringer (fondskonto).  

Samlet utgjorde midler som forvaltes med eget investeringsvalg rundt 800 milliarder kroner ved utgangen av 2024. Dette var en økning på 22 prosent siden året før. Summen av alle livs- og pensjonsprodukter som forvaltes var 2.220 milliarder kroner ved utgangen av året.

Pensjonskundene som selv plasserer sine pensjonsmidler, har plassert 68 prosent av midlene i aksjer og 29 prosent i obligasjoner, andre rentebærende verdipapirer og utlån. Dette er i hovedsak langsiktig sparing. Til sammenligning er også rundt 70 prosent av midlene i Statens pensjonsfond utland (oljefondet), som i utgangspunktet har en enda lengre horisont, plassert i aksjer.

 

Fakta

  • Pensjonsprodukter med eget investeringsvalg gir den enkelte eier av pensjonsmidlene mulighet til selv å bestemme hvordan pengene skal plasseres (investeres). 
  • De fleste pensjonsselskapene tilbyr aldersavhengige spareprofiler, som innebærer at andelen av pensjonsmidlene som plasseres i aksjer, justeres etter kundens alder. 
  • Til tross for urolige tider i aksjemarkedene, råder mange pensjonsselskaper kundene til å «sitte stille i båten». Dette betyr at pensjonssparere ikke bør forhaste seg med å selge (kjøpe) aksjer selv om aksjekursene faller (stiger). Generelt anbefales det å spare jevnt og trutt over tid, og gjerne gjennom faste spareavtaler. 
  • Ved pensjonssparing hos en pensjonsleverandør er den enkeltes pensjonspenger plassert i verdipapirfond. Disse fondene responderer ikke umiddelbart på ordre om kjøp og salg. Hvis man observerer et fall i markedet en dag, vil salgsordren derfor ikke registreres samme dag. Man risikerer derfor at markedet kan ha beveget seg opp igjen før salget (eller kjøpet) blir gjennomført. Det er derfor krevende å «time» det optimale tidspunktet for kjøp og salg for ikke-profesjonelle kunder.