Europa er inne i sitt fjerde år med krig, og nylige toll- og handelskonflikter samt børsfall har skapt usikkerhet. Dette påvirker også norske finansaktører, som må forholde seg til en mer kompleks og uforutsigbar verden.
– Det geopolitiske landskapet endrer seg raskt, og det påvirker både markedene og hvordan vi må tenke rundt sikkerhet og beredskap. Vi må sammen vurdere hva som er kortsiktig støy og hva som er langsiktige, strukturelle endringer, sier Kari Olrud Moen, administrerende direktør i Finans Norge.
Grunnlag for geopolitiske tiltak i finansnæringen
Prosjektet skal resultere i en vurdering som beskriver hvordan utviklingen i verden kan påvirke sikkerheten og beredskapen i norsk finansnæring, og hva næringen bør gjøre for å forberede seg.
– For mange fremstår situasjonen i dag som både uoversiktlig og kaotisk. Vi håper denne vurderingen vil bidra til å samle næringen, gi økt innsikt og et bedre grunnlag for gode beslutninger, sier Olrud Moen.
Temaet ble diskutert under Finansnæringens dag tirsdag denne uken, der både finansminister Jens Stoltenberg og sentralbanksjef Ida Wolden Bache la vekt på sammenhengen mellom global uro, økonomisk usikkerhet og behovet for økt beredskap.
Konsekvenser for sikkerhet og infrastruktur
Den geopolitiske utviklingen kan få konsekvenser langt utover markedsuro.
– Endringene i det geopolitiske landskapet kan skape nye risikoer som kan få konsekvenser for finansnæringen og som den enkelte finansinstitusjon må forholde seg til. Vår vurdering skal derfor gi næringen et bedre beslutningsgrunnlag og bidra til å redusere usikkerheten knyttet til pågående konflikter og utviklingstrekk, sier Pål Christian Waag, fagdirektør for cybersikkerhet i Finans Norge.
Vurdering klar innen sommeren
Vurderingen skal være klar innen sommeren, og vil inngå i Finans Norges arbeid med sikkerhet og beredskap i sektoren.