Finans Norge ønsker en mer offensiv finansmarkedspolitikk

Kvinne. Foto.

– For Norge vil det være viktig å ha en sterk finansnæring som er underlagt balansert norsk regulering, og som kan bidra til finansiering og utvikling av norsk næringsliv på en stabil og forutsigbar måte, sier Kari OIrud Moen, administrerende direktør i Finans Norge. Foto: Kilian Munch

Finans Norge mener at årets finansmarkedsmelding gir en god oversikt over status i de norske finansmarkedene, men hadde ønsket seg tydeligere og mer offensive signaler for å skape vekst og økt verdiskaping i den finansielle sektoren i Norge.

Finansnæringen i Norge er liten sammenlignet med andre land. Likevel er finansnæringen en betydelig næring for Norge som nasjon, både målt i verdiskapning, arbeidsplasser og forvaltningskapital.  Finansnæringen spiller også en helt avgjørende rolle som bidragsyter inn mot andre næringer, deres vekstkraft, tilgang på kreditt, og sikring av risiko. 

– Finansmarkedsmeldingen kan tjene to formål. Det ene er en årlig beskrivelse av tilstanden i finansmarkedene og av aktørene, men vel så viktig er det at meldingen er egnet til å gi signaler og målsetninger for det viktige finansmarkedsområdet. Vi hadde håpet at Regjeringen staket ut en kurs for hvordan vi skal skape vekst og økt verdiskaping fra finansnæringen i årets finansmarkedsmelding. Der kunne det kommet tydeligere og mer offensive signaler, sier administrerende direktør Kari Olrud Moen i Finans Norge. 

– For Norge er det viktig å beholde og videreutvikle en sterk, finansnæring i Norge. Utflytting av finansiell kompetanse og infrastruktur er skadelig, både ut fra et samfunnsøkonomisk perspektiv, men reduserer også den finansielle motstandskraften til Norge i krisetider. For Norge vil det være viktig å ha en sterk finansnæring som er underlagt balansert norsk regulering, og som kan bidra til finansiering og utvikling av norsk næringsliv på en stabil og forutsigbar måte, understreker Olrud Moen.   

Oppdatert og likest mulig regelverk 

I finansmarkedsmeldingen understreker regjeringen at myndighetene så langt som mulig bør målrette finansmarkedsreguleringen slik at den ikke svekker næringens lønnsomhet og demper omstillingsevnen. De peker selv på utfordringen ved etterslep av regulering som kommer senere inn i norsk rett enn i EU, og at dette kan gi konkurranseulemper.

– Vi er glade for at regjeringen sier de prioriterer arbeidet med innlemming og gjennomføring av EØS-relevant regelverk høyt. Det er viktig at regjeringen har høye ambisjoner når det gjelder tempo og gjennomføring av EU-regelverk i norsk rett, med mål om likest mulig regelverk, sier Olrud Moen.  

En politikk for vekst i finansnæringen 

Det Finans Norge etterlyser er en mer offensiv politikk for å skape vekst og verdiskaping i finansnæringen i Norge. 

– En kompetent og innovativ finansnæring har gitt Norge verdens mest moderne og robuste finansielle infrastruktur, og er en avgjørende faktor for vekst, verdiskaping og finansiell stabilitet. Norske finansinstitusjoner er solide, godt kapitalisert, har medarbeidere med høy kompetanse, og er langt fremme digitalt.Det er en styrke for norsk finansnæring, men en styrke som må videreutvikles, fordi utviklingen i andre land er stor, sier hun.  

For å oppnå dette, ville det vært positivt om Finansmarkedsmeldingen slo fast noen målsettinger for finansnæringen, sammen med noen prinsipper for finansmarkedsregulering. Så som at vi bør ha like konkurransevilkår som i EU, at norsk regelverk som hovedregel alltid skal være fullharmonisert, og at tilsynspraksis skal være mest mulig likt resten av Europa. 

– Det er en diskusjon vi selvsagt vil ta med Stortinget, når de nå skal behandle meldingen i finanskomiteen, sier Olrud Moen.  

Ansattbilder. Portrettfoto.