Én av tre ansatte har bare minimumspensjon: – Store forskjeller mellom næringene

Over 1,9 millioner ansatte i privat sektor har innskuddspensjon. En ny statistikk fra Finans Norge viser at nær 30 prosent av disse har det som kalles minimumsordninger – altså det laveste pensjonsnivået som er lovpålagt, med kun 2 prosent årlig sparing av lønn.

– Hvor høy sparesatsen er, har stor betydning for hvor mye pensjon den enkelte får utbetalt senere. Derfor er det viktig å være klar over at nivået varierer mye mellom ulike arbeidsgivere, sier Stefi Kierulf Prytz, direktør for forsikring og pensjon i Finans Norge.

Pensjonssparing fra arbeidsgiver er lovpålagt gjennom OTP-loven, som ble innført i 2006. Den krever at det spares minst 2 prosent av lønn opp til 12G, men arbeidsgivere kan velge å spare mer innenfor visse grenser.

Ny bransjefordelt statistikk

Statistikken er den første i sitt slag fra Finans Norge, og gir en oversikt over pensjonssatsene fordelt på ulike næringer, basert på SSBs næringsinndeling.

– Nå får vi en mer detaljert innsikt i hvordan pensjonssparingen faktisk fordeler seg mellom ulike deler av næringslivet. Det gir både ansatte og arbeidsgivere nyttig kunnskap om pensjonsnivået i egen bransje, sier Kierulf Prytz.

Store forskjeller mellom næringene

Statistikken viser at det er betydelige forskjeller mellom næringer. Blant næringene med høyest gjennomsnittlig pensjonssparing er offentlig administrasjon, finans og kraftforsyning. Næringer med mange minimumsordninger inkluderer typisk handel og service.

– I noen næringer får de ansatte dobbelt så mye i årlig pensjonssparing som i andre, sier Kierulf Prytz.

Den gjennomsnittlige grunnsatsen for ansatte i bedrifter med innskuddspensjon – altså sparing for lønn opp til 7,1 G – var på rundt 4 prosent ved utgangen av 2024. For lønn mellom 7,1 og 12 G lå tilleggssatsen i snitt på 9 prosent.

Se statistikken for alle næringene

Nina Lædre Wiig, kommunikasjonsrådgiver i Finans Norge. Foto.