Revidert bransjeavtale om avkastningsprognoser

Publisert

Grafer på svart skjerm.

Foto: Tackey (AI-generert) / Adobe Stock.

Finans Norge har oppdatert avtalen som standardiserer forutsetningene livsforsikringsselskaper bruker for å beregne prognoser for forventet avkastning og risiko i investeringsvalgprodukter. Avtalen evalueres årlig.

Målet med å standardisere avkastningsforutsetningene er å sikre at konkurransen mellom pensjonsleverandørene skjer på likest mulig vilkår, ved at den enkelte pensjonsleverandør ikke selv skal kunne velge parameterverdier i prognosene for å påvirke den forventede fremtidige avkastningen og risiko som kunden blir forespeilet.

– Standardiseringen gjør det mulig for kunder og øvrige interessenter å sammenligne ulike leverandører av investeringsvalgprodukter og ulike pensjonsprodukter, under like forutsetninger. Dette vil bidra til at kundene kan ta informerte valg i sin pensjonssparing, sier fagdirektør Martin Carlén i Finans Norge.

Slik settes avkastningssatsene

Avkastningsprognosene beregnes med utgangspunkt i avkastningssatser. Modellen for oppbygging av avkastningssatser i bransjeavtalen er basert på de samme prinsippene som benyttes i fastsettelsen av forventet realavkastning for Statens Pensjonsfond Utland, der det tas utgangspunkt i en langsiktig realavkastning av en antatt risikofri plassering (korte statssertifikater), med tilhørende påslag for risikopremier for løpetid, kreditt og aksjer. 

Finans Norge vurderer avkastningssatsene i bransjeavtalen nøye i lys av til enhver tid relevant informasjon, og evaluerer årlig behovet for å endre bransjeavtalens avkastningssatser.

Løpetidspremien oppjusteres

Basert på vurderinger gjennom 2024 og utstrakt dialog med ekstern fagekspertise, har Finans Norge vedtatt at i modellen skal økes med 0,25 prosentpoeng fra 0 prosent til 0,25 prosent med virkning fra 12. februar 2025. De øvrige parametere holdes uendret.

Løpetidspremie er et element i oppbygningen av avkastningssatser for kredittobligasjoner og aksjer. Den reflekterer en kombinasjon av renterisiko, inflasjonsrisiko, likviditetsrisiko og investorenes behov for å bli kompensert for å låse kapital over lengre tid, og er dermed en essensiell komponent for å balansere risiko og avkastning i obligasjonsmarkedet..

En økning i løpetidspremie skyldes ulike faktorer som gjenspeiler endringer i den økonomiske og finansielle situasjonen, herunder høyere usikkerhet om renter og inflasjon, redusert støtte fra sentralbanker, økt utstedelse av lange obligasjoner og endrede risikopreferanser blant investorer.

– Løpetidspremien i obligasjonsmarkedet ser nå ut til å være på vei tilbake, etter å ha vært lav eller negativ i en lengre periode. Selv om rentekurven fortsatt er relativt flat, er det den siste tiden observert en svak positiv løpetidspremie i amerikanske renter. Vi vurderer det derfor som hensiktsmessig å foreta en forsiktig oppjustering av denne parameteren i modellen, sier Carlén.

 

Forventet realavkastning

Forventet nominell avkastning

 

Tidligere sats

Ny sats

Tidligere sats

Ny sats

Pengemarked

0,75

0,75

2,75

2,75

Kredittobligasjoner

1,25

1,50

3,25

3,5

Aksjer

4,0

4,25

6,0

6,25

Geometrisk beregnet

Lurer du på noe? Ta gjerne kontakt.
Nina Lædre Wiig, kommunikasjonsrådgiver i Finans Norge. Foto.