Finansnæringen samlet seg i dag på Finansnæringens Hus for å markere implementeringen av EUs forordningen om Digital operasjonell motstandskraft (DORA).
Sammen med Finans Norge bidro representanter fra Sparebanken Vest og KLP, samt MasterCard og TietoEvry, med erfaringer av DORA. I tillegg delte den svenske bankforeningen innsikt om hvordan den svenske banknæringen forholder seg til det europeiske regelverket.
En milepæl for cybersikkerhet
– Dette er en merkedag for cybersikkerhet og operasjonell motstandskraft i Europa, sa Pål Christian Waag, fagdirektør for cybersikkerheten i Finans Norge.
– DORA styrker finansinstitusjonenes evne til å håndtere digitale trusler og sikrer stabilitet i det europeiske finanssystemet, la han til.
Regelverket trer nå i kraft i EU, og signaler fra Finanstilsynet antyder at det kan bli norsk lov innen sommeren.
Ny veileder kommer i februar
Finans Norge lanserer om én måned en ny veileder som skal hjelpe næringen med styring av tredjepartsrisiko. Veilederen har blitt lagd i samarbeid med ulike representanter fra finansnæringen.
– Veilederen gir retningslinjer og verktøy for å identifisere, vurdere og håndtere risikoer knyttet til eksterne leverandører gjennom hele leverandørsyklusen. Det er viktig å understreke at veilederen er et hjelpemiddel, og at det fortsatt er virksomhetenes eget ansvar å gjøre grundige vurderinger, sa Waag.
Etterlyser mer samarbeid
– Finansnæringen forvalter viktig infrastruktur og er godt rustet til å møte digitale trusler. Digital robusthet er en av regjeringens strategiske prioriteringer, og vi som næring har en god posisjon til å bidra.
I tillegg oppfordret Waag til mer samarbeid og dialog på tvers av næringer og blant leverandører.
En del av virksomhetsstyringen
DORA vil påvirke hele virksomhetsstyringen i finansinstitusjoner, inkludert ledelse, innkjøp, IT, compliance, juridiske funksjoner og leverandørstyring. Waag understreket at digital robusthet må bli en integrert del av kulturen i næringen:
– DORA handler ikke bare om tekniske løsninger, men om å bygge en kultur for motstandskraft og samarbeid.