Finansdepartementet mener revisorer og Finanstilsynet bør ha en proporsjonal og pragmatisk tilnærming til attestasjon og kontroll av bærekraftsrapportering de første årene med rapporteringsplikt.
Bærekraftsrapporteringsdirektivet inneholder krav om at foretak som er omfattet av direktivet skal opplyse om klima, miljø, sosiale og styringsmessige forhold. Et sentralt formål med de nye reglene er å sikre at bærekraftsrapportering er sammenlignbar. Finansforetak vil både selv være rapporterende foretak og en viktig bruker av bærekraftsinformasjon fra andre foretak.
I et brev til Finans Norge anerkjenner Finansdepartementet at de nye reglene om bærekraftsrapportering er omfattende, og at mange foretak som omfattes av de nye reglene har begrenset erfaring med bærekraftsrapportering. Foretakene må bruke betydelige ressurser på løpende etterlevelse av de nye reglene, særlig for det første regnskapsåret med rapporteringsplikt. Departementet mener derfor at revisorer og Finanstilsynet bør ha en proporsjonal og pragmatisk tilnærming til attestasjon og kontroll av bærekraftsrapportering de første årene med rapporteringsplikt.
11. oktober i år ble bærekraftsrapporteringsdirektivet vedtatt av Kongen i statsråd, og samme dag fastsatte Finansdepartementet overgangsregler om trinnvis innføring av nye regler om bærekraftsrapportering de nærmeste årene. Her kom det blant annet frem at en del sparebanker får ett år mindre til å forberede seg på nye rapporteringskrav.
Grunnet avvik mellom Stortingsproposisjonen som gjennomfører regelverket i norsk rett og EUs lovtekst, anslår Finans Norge at rundt 15 mindre og ikke-komplekse finansforetak og egenforsikringsforetak i Norge i god tro har forberedt seg på rapporteringsplikt fra og med regnskapsåret 2026. For disse foretakene vil det være spesielt utfordrende å oppfylle de nye lovkravene for regnskapsåret 2025.
I brevet klargjør Finansdepartementet at det generelle behovet for en proporsjonal og pragmatisk implementering av de nye reglene gjør seg særlig gjeldene for disse foretakene som har fått fremskyndet rapporteringskravene med ett år. Departementet forventer at foretakene rapporterer etter beste evne for regnskapsåret 2025, og oppfordrer foretakenes revisorer til å utøve skjønn og hensynta at disse foretakene kan ha hatt uforholdsmessig kort tid til å tilpasse sin rapportering ved attestasjon av bærekraftsrapporteringen.
Finans Norge er glade for at departementet tydeliggjør dette, og forventer at Finanstilsynet og revisorene følger opp lovkravene i tråd med forventningene fra Finansdepartementet.
–Finansdepartementet sender her et viktig signal til Finanstilsynet og revisorene om å utøve skjønn og hensynta at de berørte foretakene i Finans Norges medlemsmasse er gitt uforholdsmessig kort tid til å forberede seg, sier Kari Olrud Moen, administrerende direktør i Finans Norge.