Til retten forklarte tiltalte at han om kvelden/natten mellom den 28. og 29. september 2023 aksepterte at noen han ikke kjente fra før skulle få overføre 2 000 kroner til hans bankkonto da de ikke hadde bankkonto i Norge. Han ble med hjem til de nye bekjentskapene. Ut på dagen neste dag ble han oppfordret til å sjekke kontoen sin, og han oppdaget da at det var satt inn 200 000 kroner på kontoen. Han ble da bedt om å bli med ut av leiligheten, og i de etterfølgende timene reiste de rundt og gjorde kontantuttak, kjøpte gull og andre verdigjenstander samt overførte to betydelige beløp med Vipps til en for tiltalte ukjent person.
De 200 000 kronene kom fra svindel. Retten konkluderte med at mannen gjorde seg skyldig i heleri ved å stille kontoen sin til disposisjon for et betydelig beløp med ukjent opprinnelse. Mannen ble dømt til 60 dagers samfunnstjeneste, med en subsidiær fengselsstraff på 60 dager.
– Dommen er et viktig signal til alle, og kanskje spesielt unge, om at det kan få alvorlige konsekvenser å opptre som pengemuldyr, sier Finans Norges forbrukerpolitiske direktør, Gry Nergård.
Hun koordinerer bankenes samarbeid for å stoppe svindel mot bankenes kunder, blant annet gjennom Finans Norges fagutvalg Antisvindel Bank (FAB).
Stadig økende svindel
Arbeidet som koordineres gjennom FAB har høy prioritet. Finanstilsynets ferske svindelstatistikk for første halvdel av 2024 viser at det samlede tapet for svindel med kontooverføringer og bruk av betalingskort økte med 85 millioner kroner til 607 millioner kroner, en økning på 16 prosent fra andre halvår i fjor. Fordelt etter betalingstype er det størst økning i tap som følge av svindel ved kontooverføringer.
Statistikken viser også en fortsatt økning i svindel der kontoeier eller kontoholder blir manipulert til å gjennomføre transaksjonen, mens det er en reduksjon i tap der svindleren selv gjennomfører transaksjonen.
Bankene forhindrer en betydelig andel av svindelforsøkene. Samlet ble det forhindret tap for kontooverføringer og kortbetalinger på 1 341 millioner kroner for første halvår i år.
– Dette viser at vi på ingen måte ser enden på svindelbølgen som Norge nå er inne i, og vi er nødt til å se på alle mulige virkemidler for å få stoppet svindlerne, sier Gry Nergård.
Derfor er det også viktig at ungdom skjønner hvilken rolle de spiller i svindlernes forsøk på å lure folk, slik at de ikke velger å bli et såkalt pengemuldyr for å tjene raske penger.
Når er man pengemuldyr?
Definisjonen på et pengemuldyr er når noen overfører eller flytter penger på vegne av andre. Grunnen til at dette er straffbart er at man da kan være med på å hvitvaske penger for kriminelle.
– Bankene har sett at barn helt ned i 15-årsalderen blir manipulert til å hvitvaske penger fra alvorlig kriminalitet, ved å overføre eller flytte penger gjennom bankkontoene sine. Det som kan se ut som lettjente penger, kan ende med bøter eller fengsel for den som lar seg friste, mens svindlerne går fri, sier Gry Nergård.
Unge ofre
I et samfunn preget av digital kommunikasjon, er dagens ungdom og andre sårbare mer tilgjengelige og utsatt enn noen gang før. Barn og unge helt nede i 15-årsalderen, av og til også enda yngre, manipuleres til å fungere som pengemuldyr. De kontaktes av kriminelle via sosiale medier og apper, men også andre steder.
Et typisk eksempel er at noen ber dem opprette en konto der de mottar en stor sum penger. Deres oppgave er å overføre pengene videre til en annen konto, mot at de selv får beholde en liten andel. På denne måten hjelper de til med å hvitvaske fortjeneste fra organiserte kriminelle.
– Når vi vet hvilke miljøer som står bak store deler av svindelen, er dette ikke miljøer som det er ønskelig at de unge gjør avtaler med. Det er ofte tunge kriminelle miljøer, som har tilknytning til narkotikaomsetning, våpen og vold, advarer Gry Nergård.
Hun oppfordrer derfor alle foreldre til å ta opp temaet med sine ungdommer, for å understreke hvor alvorlig slik pengemuldyr-aktivitet er. Domstolen har med denne dommen sendt et tydelig signal på at det slås hardt ned på denne formen for pengedistribusjon.
Les mer om ulike svindelmetoder på www.svindel.no