Arbeidstaker og arbeidsgiversiden er samstemte om at dette er en unik mulighet for næringen. Her Finansforbundets nestleder Arne Fredrik Håstein og Finans Norges adm. direktør Kari Olrud Moen. Foto: Finans Norge
Bransjen har jobbet hardt for å på plass etterutdanning og myndighetene støtter opp under arbeidet ved å bidra med finansiering av eget bransjeprogram. Finansansatte som ønsker utdanning innen teknologi og bærekraft får tilbud om nærmere 3000 studieplasser til en verdi av 22 millioner kroner.
Det nye bransjeprogrammene er et spleiselag der staten betaler for at fagskoler, høgskoler, universitet og andre kurstilbydere skal utvikle og drifte relevante tilbud. Bedriftene og den enkelte ansatte investerer sin tid. Alle tilbudene er utviklet slik at de kan kombineres med jobb.
Arbeidstaker og arbeidsgiversiden er samstemte om at dette er en unik mulighet for næringen.
– Finansnæringen er avhengig av å videreutvikle de kloke hodene vi allerede har, for å forvalte næringens rolle som bidragsyter for digital og grønn omstilling av norsk næringsliv. Dette bransjeprogrammet setter oss i bedre stand til å gjøre nettopp den jobben enda bedre, sier Finans Norges adm. direktør Kari Olrud Moen.
– Vi vet at dette er etterspurt. De ansatte er motiverte, og tilbudene dekker behovene for ny kunnskap, sier Arne Fredrik Håstein, nestleder i Finansforbundet
Fire utdanningsinstitusjoner er klare til å bidra det nye bransjeprogrammet for finans: BI, NTNU, Universitetet i Bergen og Nord Universitet. Flere kurs er åpnet for påmelding, og det kommer mer.
Det er Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir.) som administrerer bransjeprogrammene. Finans Norge og Finansforbundet er representert i bransjeprogramstyret.
Hvorfor bærekraft og teknologi?
Finansnæringen har en nøkkelrolle i omstillingen av Norge mot en mer digital og grønn retning. Derfor er det avgjørende at finansnæringen har tilgang til rett kompetanse.
Finans Norges Kompetansesjekk for 2024 viser at tre fjerdedeler av finansnæringen har et utdekket kompetansebehov og da særlig innen fagområdene teknologi og bærekraft.
– Dette bransjeprogrammet er et resultat av at våre medlemsbedrifter har lagt inn et stort arbeid sammen med utdanningsinstitusjonene for å lage et så skreddersydd tilbud som mulig, sier Kari Olrud Moen i Finans Norge.
Gir karrieremuligheter
I rapporten «Fremtidens kompetansebehov i finansnæringen», som InFuture har utført på oppdrag for Finansforbundet, svarer hele 94 prosent av forbundets medlemmer at de ønsker kompetanseheving innen ny teknologi og bruk av digitale verktøy. Bærekraft kommer også høyt på ønskelisten.
– Dette er en unik mulighet for de ansatte til å øke sin kompetanse på områder som vil være svært viktige fremover. Økt kunnskap innen bærekraft og teknologi gir spennende karrieremuligheter for den enkelte. Kursene i bransjeprogrammet er et godt supplement til våre medlemsfordeler på kompetanseutvikling, som stipend og kursplasser vi kjøper på universiteter og høyskoler, sier Arne Fredrik Håstein i Finansforbundet.
Utdanning i bærekraft og teknologi
Finansnæringen har fått sitt eget bransjeprogram for etter- og videreutdanning innen bærekraft og teknologi. Se kursene som tilbys.