På vei mot verdens mest digitale land?

Publisert

TEch utstyr og ikoner som er koblet sammen til en digital jordklode. Illustrasjon.

Foto: Adobe Stock/sdecoret

Regjeringen lanserte sin nye digitaliseringsstrategi 26. september med mål om å gjøre Norge til verdens mest digitaliserte land innen 2030. Finans Norge mener at ambisjonene kunne vært høyere allerede i årets statsbudsjett.

Finans Norge deler regjeringens ambisjon, men mener også at vi må være best på digitalisering. 

– I den forstand at alle blir inkludert basert på sine forutsetninger. Satsing på for eksempel digitale fullmaktløsninger på tvers av offentlig og privat vil være viktig for de som ikke kan være digitale hele livet. Her kunne gjerne ambisjonene vært høyere allerede i årets budsjett, sier Tom Høiberg direktør for digitalisering og betaling i Finans Norge.

Tom Høiberg, direktør for digitalisering og betaling i Finans Norge. Foto.

Tom Høiberg, direktør for digitalisering og betaling i Finans Norge. Foto: Kilian Munch.

Digitaliseringspostene i budsjettet er godt spredt utover ulike departementer, men de store postene knyttes til blant annet høyhastighetsbredbånd og digital infrastruktur, samt fornyelse av Altinn og styrking av sikkerhetsmiljøet knyttet til fellesløsningene i Digitaliseringsdirektoratet.

– Det ligger enkelte poster knyttet til samhandling offentlig privat som for eksempel 10,6 millioner kroner til digitalt dødsbo og 5,0 millioner kroner til digital gravferdsmelding. Men, vi hadde gjerne sett tydeligere satsing på tversektorielle initiativer og en konkret satsing på koordinering av ressurser som skal brukes nettopp på tvers. La oss tro at det ligger midler til slike formål i økningen i budsjettet til Digitaliseringsdirektoratet, avslutter Høiberg.

Alt om statsbudsjettet

Her finner du Finans Norges nyheter om hva vi mener, og våre høringssvar til myndighetene.