Ny rapport: Private helseforsikringer bidrar til økt kapasitet i helsesektoren

Publisert

En mann får behandling hos fysioterapeut.

Foto: nBhutinat / AdobeStock

En fersk rapport fra Samfunnsøkonomisk Analyse (SØA) viser at private helseforsikringer gir et verdifullt bidrag til den norske helsesektoren. Rapporten fremhever at forsikringene retter seg mot områder med høyt sykefravær og lange ventetider, særlig innen muskel- og skjelettlidelser, og bidrar dermed til økt kapasitet uten å skape en todeling av helsevesenet.

Over 800 000 nordmenn har privat helseforsikring, hvorav ni av ti er forsikret gjennom sin arbeidsgiver. Ifølge rapporten bidrar disse forsikringene både med finansiering og utføring av helsetjenester på områder hvor sykemeldingene er høye og ventetidene lange.

– Mye av finansieringen fra helseforsikringer går til behandling av muskel- og skjelettlidelser, noe som også er den vanligste årsaken til sykefravær i Norge, sier seniorøkonom og prosjektleder Adrian Kellner Lysne i SØA.

Over halvparten av skadene som dekkes av helseforsikringer gjelder behandling hos fysioterapeut eller kiropraktor, viser statistikk fra Finans Norge.

Ingen tegn på todelt helsevesen

Rapporten finner ingen tegn på at helseforsikringer bidrar til et todelt helsevesen i Norge.

– Så lenge de med private helseforsikringer velger å benytte seg av private helsetjenester, men fortsatt er villig til å betale for det offentlige helsevesenet, vil effekten være en avlastning av det offentlige systemet, sier Lysne.

Helseforsikring for individet og samfunnet – Nyttig eller unyttig?

Nina Lædre Wiig. Foto.