– Det er mange som berøres av regelverket, da bør de også ha mulighet til å forstå det og kunne mene noe om det, sier Kari Olrud Moen, administrerende direktør i Finans Norge. Foto: weyo/Adobe Stock
I et brev til EBA, EIOPA og ESMA, ber direktørene for Finanstilsynet i Sverige, Island, Finland, Danmark og Norge om et enklere regelverk for finansielle aktører.
Finanstilsynsdirektørene i Finland, Sverige, Island, Danmark og Norge påpeker i brevet at finansregulering har blitt så komplisert og dyrt, at det er på tide å gjøre regelverket mindre komplekst.Det er de europeiske institusjonene Kommisjonen, Rådet og Parlamentet som utvikler rammene for finansregulering.
Men det er EBA, EIOPA og ESMA, som er de europeiske finanstilsynsmyndighetene for bank, forsikring, pensjon og kapitalmarkedene, som utformer det utfyllende regelverket. Det er disse institusjonene de fem tilsynsdirektørene oppfordrer til å jobbe for etenklere og mindre omfangsriktregelverk både for markedsaktører til å overholde og for veiledere å håndheve.
I brevet argumenterer de fem nordiske tilsynsdirektørene for at et enklere regelverk er i tråd med de forventningene tilsynsmyndighetene står overfor fra politisk og offentlig side, hvor det er økt fokus på effektiv ressurbruk og reduksjon av totalbelastningen ved rapportering for selskaper. De mener kompleksiteten nå er så stor at det går ut over det viktigste oppdraget, nemlig å føre tilsyn og særlig bruke tid på finansielle institusjoner med høyest risiko.
– Dette er et initiativ Finans Norge støtter. Et komplekst og svært omfattende regelverk driver kostnader opp; våre medlemmer må sikre regelverksetterlevelse til enhver tid. Med et enklere regelverk, kunne man fått bedre oversikt og innsparinger som kommer kundene til gode, sier Kari Olrud Moen, administrerende direktør i Finans Norge.
De fem tilsynsdirektørene understreker i brevet at de med et enklere regelverk ikke mener mindre strenge regler. De skriver i brevet: «Til slutt understreker vi at med et enklere regelverk ikke mener et mindre strengt regelverk.Tvert imot kan en enklere tilnærming føre til enda litt strengere regulering, men regulering som er lettere å forstå ogforklare.»
– Finans Norge ser ikke behovet for et strengere regelverk, men deler oppfatningen om at det er viktig at regelverket blir lettere å forstå. Da kan det også bli mulig å måle effektene i større grad enn i dag. Ofte debatteres finansregulering politisk eller i det offentlige rom. Og hvis man skal forstå konsekvensene av finansregulering, er det en forutsetning at man forstår og kan tolke regelverket. Slik det er i dag er det kun et lite mindretall som har slik innsikt. Det er mange som berøres av regelverket, da bør de også ha mulighet til å forstå det og kunne mene noe om det, sier Olrud Moen.