Fraråder at bankene skal rapportere mer informasjon

Publisert

Bilde av Henrik Andersen. Foto.

Henrik Andersen er fagdirektør for bank og kapitalmarked i Finans Norge. Foto: Hilde Alstad

Barne- og familiedepartementet har publisert forslag til stortingsvedtak om bankenes rapportering til Finansportalen, der departementet fraråder rapportering av gjennomsnittsrenter og områdescore. Finans Norge støtter dette.

Som en del av budsjettforliket i fjor, fattet Stortinget vedtak om å stille mer omfattende rapporteringskrav til Finansportalen. Ifølge budsjettforliket måtte regjeringen innen 1. juli 2024 stille krav til bankene om å rapportere gjennomsnittlige renter på boliglån og hvilke geografiske områder bankene tilbyr lån i. I tillegg skulle regjeringen vurdere om områdescorene som bankene bruker i sine kredittvurderinger kan offentliggjøres. I januar i år sendte Finans Norge i et brev til Finansdepartementet. I brevet argumenterte Finans Norge for at den foreslåtte rapporteringen ville påføre bankene større rapporteringskostnader med uklar nytte for samfunnet.

7. oktober 2024 publiserte Barne- og familiedepartementet forslag til stortingsvedtak om bankenes rapportering til Finansportalen, der departementet fraråder rapportering av gjennomsnittsrenter og områdescore. Barne- og familiedepartementet vurderer at «ei ny og einskild plikt om å rapportere gjennomsnittlege prisar til Finansportalen ikkje vil gjere Finansportalen til eit betre verktøy for forbrukarar enn i dag».

Ifølge departementet kan en slik rapportering øke risikoen for at portalen gir misvisende informasjon, fordi portalen ikke vil kunne kontrollere innrapporterte gjennomsnittsrenter mot bankenes markedsføring, slik portalen gjør i dag. Departementet viser også til at snittrenter kan gi et misvisende bilde på prisnivået i perioder med endringer i styringsrenten. Departementet er også bekymret for at flere prisopplysninger i seg selv kan virke misvisende og svekke nytteverdien til portalen.

Finans Norge støtter departementets vurderinger om gjennomsnittsrenter. I brevet til Finansdepartementet påpekte også Finans Norge at gjennomsnittsrenter ikke nødvendigvis gir bedre informasjon om hvilke rentebetingelser hver enkelt forbruker kan få. Bankene skal prise utlån individuelt etter risiko, slik at de er i stand til å bære utlånstap. Det gir en differensiert prising av lån, fordi alle lånekunder er forskjellige. Gjennomsnittsrenter kan dessuten reflektere betingelser for ansatte og medlemmer av fagforeninger som ikke gjelder alle kunder.

Barne- og familiedepartementet fraråder også offentliggjøring av områdescore. Ifølge departementet vil ikke områdescore «gi vesentleg nytteverdi for forbrukarane som ønskjer å finne fram til bustadlån på Finansportalen eller forhandle om rente på bustadlånet sit.» Departementet viser til at områdescoren er lik for alle bankene samt at områdescore bare er ett av flere individuelle kriterier som bankene benytter når de vurderer å innvilge lån. Dette samsvarer med Finans Norges vurderinger.

Barne- og familiedepartementet viser støtte til forslaget om at bankene skal rapportere hvilke geografiske områder bankene tilbyr lån i. Departementet har gitt Forbrukerrådet i oppdrag å utvikle Finansportalen slik at forbrukerne kan få informasjon om hvilke kommuner hver enkelt bank regner som sitt primære markedsområde. Det kan gjøre det enklere for forbrukerne å finne fram til aktuelle tilbud om boliglån på Finansportalen.

Finans Norge vil samtidig påpeke at Finansportalen allerede inneholder valg for å filtrere bort lokale og regionale tilbud for boliglån, slik at søket bare viser landsdekkende tilbud, og stadig flere banker blir landsdekkende for privatkunder gjennom digitale løsninger. Ytterligere valg kan gjøre Finansportalen mer komplisert og mindre brukervennlig.

Henrik Andersen. Foto.