Flere kvinner som ledere på grunn av Kvinner i Finans Charter

Publisert

Bilde av Nicolai Tangen

Oljefondsjef Nicolai Tangen innledet da Kvinner i Finans Charter la frem sin årsrapport for 2023 onsdag 9. oktober. Foto: Finans Norge

– Det har blitt jobbet godt i de tilsluttede bedriftene i 2023 og tallene peker oppover, sier Finans Norges arbeidslivsdirektør Therese Høyer Grimstad. Det viser tallene i charterets tredje rapportering, som ble presentert onsdag 9. oktober hos Norges Bank. Finans Norge er en av eierne av charteret.

Hittil har 67 finansbedrifter sluttet seg til charteret og har forpliktet seg til de fire prinsippene som er førende for likestillingsarbeidet i bedriften.

  1. Ha ett medlem i ledergruppen med dedikert ansvar for å følge opp arbeidet med kjønnsbalanse og inkludering.
  2. Sette interne mål for kjønnsbalanse på ledernivåer og i spesialistfunksjoner.
  3. Ha en ambisjon om at fremgang mot målene skal reflekteres i godtgjørelsen til virksomhetens lederteam.
  4. Årlig publisere status og fremgang mot målene på egen hjemmeside.

– Det er gledelig å se at de som har signert charteret har en markant høyere andel kvinner i ledende stillinger enn de som ikke har signert. Det viser at charteret forplikter og gir resultater, sier Høyer Grimstad.

Viktig å plassere ansvaret i toppen

En liten bekymring er imidlertid at rapporten viser at det nå er flere av bedriftene som har flyttet oppfølgingsansvaret fra øverste ledelser over til HR-direktør. Erfaringer fra England, der man har hatt tilsvarende charter i flere år enn i Norge, er at dette er en viktig forutsetning for å få fart på arbeidet.

– Vi tror det er viktig at oppfølgingsansvaret er forankret hos øverste leder. Årets rapport viser at vi har en jobb å gjøre her, sier Høyer Grimstad.

Figur som viser fordelingen på rapporteringen mellom toppledelse og andre områder

Veiviser på vei

Neste viktige milepæl for KIFC er å foreta en systematisk kartlegging av holdninger, strategier, systemer og effektive tiltak for å utjevne kjønnsbalansen, både blant de tilsluttede bedriftene og andre virksomheter både i og utenfor finansbransjen. Resultatet skal bli en veiviser som skal være ferdig 1. kvartal 2026.

– Denne veiviseren blir et viktig og konkret verktøy for å hjelpe selskapene til å øke andelen kvinner i sine respektive virksomheter, avslutter Finans Norges arbeidslivsdirektør.

Hele rapporten hos Kvinner i Finans Charter (pdf)

Om Kvinner i Finans Charter

Kvinner i Finans Charter har som mål å bidra til å øke andelen kvinner i ledende posisjoner i finansnæringen i Norge. Det er næringen selv som eier charteret gjennom bransjeorganisasjonene Finans Norge, VFF, VPFF og NVCA. Aktivitetene driftes av FutureBoards AS.