– Vi har sett tegnene lenge, men at norske aktører velger å flagge ut er et meget sterkt signal om norsk konkurranseulempe, sier Erik Johansen, direktør for bank og kapitalmarked i Finans Norge. Foto: Ricochet64/Adobe Stock
Nisjebanker og fondsaktører flytter virksomheten ut av Norge. Finansdepartementet følger med. Finans Norge er forsiktig optimist.
Etter at flere nisjebanker og fondsaktører har flyttet virksomheten ut av Norge, ser det ut som om Finansdepartementet har blitt mer oppmerksom på denne problemstillingen. Finans Norge er forsiktig optimist.
Finans Norge har over mange år pekt på uheldige effekter av at Norge har praktisert et felleseuropeisk regelverk for finansnæringen strengere og ofte annerledes enn våre naboland. Konsekvensene ser vi nå med utflagging av både fondsaktører og nisjebanker.
– Vi har sett tegnene lenge, men at norske aktører velger å flagge ut er et meget sterkt signal om norsk konkurranseulempe. Vi er derfor forsiktige optimister når nå Finansdepartementet ser ut til å erkjenne problemstillingen. Vi bistår gjerne med å peke på de områdene der det er betydelig forskjell for norske og utenlandske aktører som konkurrerer i det norske markedet, sier Erik Johansen, direktør for bank og kapitalmarked i Finans Norge.
Det er til E24 at statssekretær Geir Indrefjord i Finansdepartementet kommenterer utflaggingen.
– Vi ønsker en sterk og konkurransedyktig norsk finansnæring, sier statssekretæren til E24.
Saken er satt på spissen den siste tiden fordi en rekke nisjebanker og fondsaktører enten er kjøpt opp eller har varslet utflagging av virksomhet til våre naboland. For nisjebankene er det såkalte bankspesifikke krav (pilar 2) som gjør at man får en betydelig konkurransefordel i det norske markedet hvis man er underlagt kravene fra svenske myndigheter. For fondsaktørene er det særlig hvordan andelshavernes midler skattemessig blir behandlet mens pengene ligger i fondene og begrensninger på typer av andelsklasser fondsforvalteren kan tilby, som er en utfordring.
Men også ordinære banker som driver boligfinansiering og finansiering av næringslivet har over tid møtt en konkurranseulempe i det norske markedet.
– Vi har over år påpekt disse ulempene til Finanstilsynet og Finansdepartementet. Vi er opptatt av jevnbyrdige konkurransevilkår uavhengig av hvilket land man er regulert fra, sier Johansen.
Samtidig er det behov for økt koordinering blant norske myndigheter og den rollen må Finansdepartementet ta. Det gjelder både regelverksutvikling, men også prinsippene for tilsynspraksis.