Å sitte stille i båten kan bli dyrt

Publisert

Kvinne. Foto.

Stefi Kierulf Prytz er direktør for forsikring og pensjon i Finans Norge. Foto: CF-Wesenberg

Mens regnet pøser ned og kostnadene øker i takt med vannstanden i kjellere og på campingplasser, blir behovet for økt forebygging stadig tydeligere. Forebygging er dessuten svært lønnsomt. Én milliard kroner brukt, gir seks milliarder kroner i innsparing senere. Det er derfor skuffende at regjeringen ikke har økt midlene til forebygging av overvann, flom og skred i årets statsbudsjett.

I fjor opplevde vi det dyreste vær- og naturskadeåret i nyere tid. Ekstremværet Hans utgjorde en stor del av summen, men også mange mindre tilfeller av overvann i hus og hjem bidro til kostnadene. Det er særlig skader etter styrtregn vi ser mer av – og forventer enda mer av i tiden som kommer.

En satsing på forebygging av slike skader er dessverre uteblitt i forslaget til statsbudsjett for 2025. Regjeringen foreslår å bevilge 685 millioner kroner til ulike tiltak for flom- og skredforebygging, noe som i praksis er en videreføring av dagens nivå.

Kostnadene kan bli 19 milliarder i året

Natur- og værskader koster i dag ca. 5,5 milliarder kroner årlig, men dette kan stige til 19 milliarder innen 2100, ifølge beregninger av Menon Economics og Norges Geotekniske Institutt (NGI). Selv om 2100 kan virke fjernt, er det viktig å forstå at de økonomiske konsekvensene merkes allerede nå. Vi står overfor mange dyre år lenge før den tid. De direkte kostnadene knyttet til ekstremværet Hans har nådd 7 milliarder kroner, ifølge Energidepartementet. Og fortsatt vokser regningen, ettersom ekstremværets konsekvenser blir avdekket og håndtert.

Mange milliarder å spare

Menon Economics og NGI har estimert at man kan spare opptil seks kroner per investerte krone i forebyggingstiltak. Når man setter dette i sammenheng med samfunnets totale skadekostnader, blir det mange milliarder å spare årlig.

Derfor haster det å trappe opp skadeforebyggingen. Det gjelder kommunenes overvannshåndtering og Norges vassdrags- og energidirektorats flom- og skredsikring. NVE har gjort mange gode sikringstiltak, men det trenges mer midler for å håndtere dagens situasjon og de utfordringene som venter.

Hvordan vil vi ha det?

Vi må også spørre oss om hvordan vi ønsker å ha det i Norge. Ulempene for de som rammes av overvann, flom, skred og storm er vanskelige å tallfeste. Dersom huset ditt blir oversvømt, kan det ta ukesvis å tørke, og kanskje må du bo et annet sted mens skadene utbedres. Det er nettopp overvann som renner inn i hus og kjellere som er det mest vanlige. I tillegg har vi de tilfellene som er langt mer alvorlige, hvor liv går tapt.

Å sitte stille i båten mens klimaendringene skyller inn over oss, vil bli kostbart. Klimaendringene er her allerede, og vi må handle nå for å beskytte våre hjem mot en stadig våtere og mer uforutsigbar hverdag. Uten økt satsing på forebygging, vil regningen bare vokse.

Alt om statsbudsjettet

Her finner du Finans Norges nyheter om hva vi mener, og våre høringssvar til myndighetene.