Viktig tiltak for fripolisekundene må følges opp

Publisert

Dame som legger penger i en sparegris. Foto.

Foto: shumytskaya/Adobe Stock

Arbeidsgruppen som har vurdert regelendringer for fripoliser har i dag lagt frem sin rapport. Arbeidsgruppen legger frem flere viktige forslag, men har ikke tatt stilling til det viktigste tiltaket – innføring av lånt egenkapital. Dette er et avgjørende grep for å sikre høyere avkastning for fripolisekundene.

– Det er viktig at alle tiltak som legger til rette for bedre forvaltning av rundt 350 milliarder kroner i pensjonsmidler følges opp, sier Stefi Kierulf Prytz, direktør for forsikring og pensjon i Finans Norge. 

Flere positive forslag

Det er positivt at flertallet i arbeidsgruppen anbefaler å videreføre dagens praksis med å føre obligasjoner til amortisert kost. Vi er glade for at arbeidsgruppen, med unntak av Finanstilsynets representanter, anerkjenner dette som en viktig buffer som setter leverandørene i stand til å ta høyere risiko for å skape mer pensjon for kundene. Derfor er det viktig at denne ordningen opprettholdes. 

Arbeidsgruppens forslag om å gjøre investeringsvalg til standardløsning i utbetalingstiden for fripoliser med investeringsvalg, er også et viktig forslag.  

Fripolise med investeringsvalg har vist seg å være gunstig for de kundene som har valgt dette. Dersom forslaget gjennomføres, vil flere kunder får gunstigere forvaltning og høyere forventet avkastning. Det kan også gjøre investeringsvalg til et mer attraktivt alternativ for flere fripolisekunder, sier Tone Meldalen som har representert Finans Norge i utredningsrådet under arbeidsgruppen. 

Til tross for et viktig forslag for de med investeringsvalg, gjelder dette kun en liten andel av fripolisekundene. Majoriteten har fortsatt en ordning med garantert fripolise. For denne gruppen er lånt egenkapital det eneste tiltaket som kan gi høyere pensjon.

Eneste tiltak som kan gi høyere pensjon

Lånt egenkapital betyr at pensjonsselskapene kan «låne» penger til kundenes fripoliser. Dette gir mulighet til å ta litt større risiko i investeringene, for eksempel ved å plassere mer midler i aksjer, noe som kan gi høyere avkastning og dermed bedre pensjon. 

Arbeidsgruppen redegjør for fordelene ved å innføre lånt egenkapital, men alle medlemmene i arbeidsgruppen har likevel ikke bestemt seg.  
Representanter fra forbruker- og arbeidstakersiden, sammen med NHO, anbefaler at lånt egenkapital innføres. De viser til at dette er det eneste tiltaket i rapporten som kan bidra til at kunder med garanterte fripoliser kan få høyere pensjon, noe som var et helt sentralt premiss i utredningsmandatet. Finans Norge deler denne vurderingen.  

–  Finanstilsynets representanter i arbeidsgruppen anbefaler ikke at lånt egenkapital innføres, og mener forslaget går for langt i å overføre risiko fra selskap til kunde. Finans Norge har overfor arbeidsgruppen påpekt at det ikke vil skje en slik overføring av risiko, og vi mener at innvendingene bygger på flere misoppfatninger, sier Meldalen. 

Rapporten er sendt umiddelbart på høring, og Finans Norge vil avgi høringssvar.