Viktig sak om fripoliser i Dagens Næringsliv

Publisert

En som legger penger i en sparegris. Foto.

Foto: PaeGAG/Adobe Stock

I en artikkel i DN 23. september 2024 skriver Anita Hoemsnes om «Drømmen om et fungerende fripolisemarked». Finans Norge mener kommentaren peker på en vesentlig svakhet i arbeidsgrupperapporten som ble lagt frem 13. september 2024.

I lengre tid har Finans Norge bedt myndighetene om forbedringer i fripoliseregelverket, som kan bidra til en bedre forvaltning av fripolisekapitalen til beste for fripolisekundene. I år trådte nye regler om et fleksibelt bufferfond i kraft, og en arbeidsgruppe nedsatt av Finansdepartementet har siden årsskiftet utredet ytterligere regelendringer. Arbeidsgruppen har imidlertid ikke gitt en konkret anbefaling om det viktige spørsmålet om det skal innføres adgang til såkalt lånt egenkapital. Rapporten er sendt på høring av Finansdepartementet med høringsfrist 16. desember 2024.    

Dagens Næringsliv, 23.09.2024.

 –  Finans Norge mener forslaget om å innføre såkalt lånt egenkapital må innføres, slik også Hoemsnes peker på. Dette er det eneste forslaget i arbeidsgrupperapporten som faktisk kan få en vesentlig positiv effekt for den store massen av fripolisekunder, nemlig de som har garanterte fripoliser. Det vil derfor være svært uheldig om dette forslaget ikke gjennomføres, sier fagdirektør Tone Meldalen i Finans Norge. 

Som det fremkommer i DN,- utgjør garanterte fripoliser i dag rundt 350 milliarder kroner. Og det er denne pensjonskapitalen som bør kunne forvaltes bedre. Finanstilsynets representanter i arbeidsgruppen er imidlertid imot innføring av lånt egenkapital, begrunnet i at «forslaget går for langt i å overføre risiko fra selskap til kunde». 

– Finans Norge har overfor arbeidsgruppen forklart at Finanstilsynets vurderinger om at det vil skje en slik overføring av risiko bygger på flere misoppfatninger, sier Meldalen. Vi vil benytte høringen til å redegjøre for dette.

Les saken på dn.no: Drømmen om et fungerende fripolisemarked