Uendret styringsrente – men snart skjer det noe

Publisert

Bygningen til Norges Bank. Foto.

Foto: Espen Schive

Norges Bank holdt styringsrenten uendret ved rentemøtet i september. Men de slår også fast at tidspunktet for rentenedsettelse nå nærmer seg.

I etterkant av rentemøtet 18. september kunngjorde Norges Bank at styringsrenten holdes uendret på 4,5 prosent en stund til. Sentralbankens egne hovedpoenger for rentebeslutningen er kort oppsummert at renten holdes uendret, men at tidspunktet for å sette renten ned nå nærmer seg. Selv tror Norges Bank på nåværende tidspunkt at renten blir liggende på 4,5 prosent ut året. De legger også til grunn at arbeidsledigheten vil øke noe fremover og at de fleste nordmenn vil få bedre råd.

Sentralbanken antar nå at boliglånsrentene vil ligge rundt 4 prosent i 2027. Dette faller sammen med når Norges Bank tror vi vil nå inflasjonsmålet i dagens makrobilde.

Septembermøtet inkluderer Pengepolitisk rapport, som utdyper mange av vurderingene som ligger bak beslutningen, og som kan være relevante for Finans Norges medlemmer. I denne omgang ble det ikke gjort noen endringer i kapitalbufferne bransjen må overholde.

I denne rentebeslutningen har sentralbanken forsøkt å balansere ønsket om en lavere styringsrente med forventningen om at inflasjonen ikke kommer til å synke i samme tempo som de siste månedene og at en for tidlig rentereduksjon vil bremse nedgangen i prisveksten slik at man ikke når målet om 2 prosent inflasjon innen rimelig tid.

Rentebanen utfordres også av høy lønnsvekst som i seg selv påvirker prisveksten i næringslivet. Til slutt kommer kronekursen også inn i vurderingen.

Rentekomiteen var enstemmige om dagens beslutning og understreker at det fremdeles er en del usikkerhet om utviklingen i norsk økonomi, som både kan heve og senke rentebanen fremover.