«Lobby» er kanskje et stygt ord i Norge, men ikke i EU

Publisert

Kvinne. Foto.

Ellen Bramness Arvidsson. Foto: CF-Wesenberg

FinansWatch har nylig skrevet om norsk finansnæring og dens kontaktflate med EU-systemet. Nå forklarer Ellen Bramness Arvidsson, internasjonal direktør i Finans Norge, hvorfor det brukes flere millioner kroner på myndighetskontakt i EU-systemet.

– Norge er en del av det indre markedet. Det betyr at vi har stort sett de samme rammebetingelsene som i EU. Markedsstrukturer ser ulike ut i de ulike landene, og det finnes alltid en lokal farge: men for norsk finansnæring er det aller meste av vårt regelverk utviklet i Brussel. Anslagsvis nær 90 prosent, bestemmes altså i EU-systemet, sier Ellen Bramness Arvidsson, internasjonal direktør i Finans Norge til FinansWatch.

– Utviklingen av rammebetingelsene er det EU-kommisjonen som holder i pennen. Nasjonalstatene bidrar via arbeidsgrupper, og norske myndigheter har tilgang her. I denne fasen har EU-kommisjonen åpne ører og vi oppfatter at de ønsker en reell dialog. Alle interessenter forsøker å få så gode forslag og så mye på bordet som mulig, sier Arvidsson.

Å oppnå de ettertraktede gjennomslagene kan være krevende, og er avhengig av at politikerne har tilstrekkelig politisk kapital til å ta for seg finans-tematikk. Arvidsson trekker blant annet fram de tre store hovedområdene. Digitalisering er en av dem, og hvor norsk finansnæring ligger relativt langt framme. Det kommer fram at deler av unionen skal opp til vårt nivå.

Les hele saken i FinansWatch (for abonnementer)