Grip sjansen til å øke IPS i budsjettet

Kvinne. Foto.

Stefi Kierulf Prytz. Foto: CF-Wesenberg

I Pensjonsforliket som ble inngått 29. februar 2024, ble flertallet av partiene på Stortinget enige om å heve sparegrensen for individuell pensjonssparing (IPS) til 25.000 kroner per år. Vi mener regjeringen kan heve beløpsgrensen i budsjettet nå, sier Stefi Kierulf Prytz, direktør for forsikring og pensjon i Finans Norge.

Et bredt forlik på Stortinget vedtok i Pensjonsforliket å øke den maksimale sparegrensen i IPS fra 15.000 kroner per år i dag, til 25.000 kroner per år, i Statsbudsjettet for 2026. 

— Det er ingen grunn til å vente med å heve sparebeløpet. Regjeringen bør handle nå og inkludere økningen i statsbudsjettet for 2025. En høyere sparegrense vil gi folk bedre muligheter til å bygge opp pensjonssparingen raskere, sier Stefi Kierulf Prytz.

Den vedtatte økningen i sparebeløpet i Pensjonsforliket, er fortsatt lavere enn det sparegrensen var da den nåværende regjeringen tiltrådte. Da var sparebeløpet på 40.000 per år. 

— Den nåværende regjeringen mer enn halverte sparebeløpet i IPS rett etter at de tiltrådte. Med Pensjonsforliket blir dette heldigvis gjenopprettet noe. Men nåværende og kommende regjeringer har også mulighet til å overoppfylle Pensjonsforliket, ved å heve beløpsgrensen i IPS mer enn forliket, fortsetter Kierulf Prytz. 

En av fire sparer i IPS

IPS-sparing er en god mulighet for mange til å spare til pensjon på egen hånd. For mange grupper er det nødvendig å spare selv. Ikke alle har høye sparenivåer i sine tjenestepensjonsordninger.  Det er særlig de med lave pensjonssatser, som har størst behov for egen pensjonssparing. 

Norsk Pensjon har gjennomført en Omnibusundersøkelse via Norstat for juli 2024, der de samler inn spørsmål fra ulike kunder, og gjennomfører om lag 1.000 intervjuer hver uke.

Undersøkelsen viser at en stor andel av arbeidstakerne, rundt 26 prosent, sparer i individuell pensjonssparing. Samtidig er det en stor andel som ikke sparer i IPS. Dette utgjør 62 prosent. 

Mange kjenner ikke til IPS

Undersøkelsen viser at om lag én av ti personer ikke kjenner til IPS. Blant de som ikke kjenner til IPS, er hele 19 prosent personer med inntekter på 500.000 kroner per år og lavere.

— Undersøkelsen fra Norsk Pensjon viser at mange sparer i IPS, men at det fortsatt er en betydelig andel som ikke sparer. Mange av de som ikke kjenner til ordningen, er også de som kan ha størst behov for å spare. Regjeringen bør legge til rette for bedre sparemuligheter, avslutter Kierulf Prytz.

Les også:

Stadig flere sjekker pensjonen sin i Norsk Pensjon
Gratulerer med skuddårsforliket – og bedringer i IPS