Finansnæringen er klare for å bidra i digitaliseringsarbeidet

Utsikt over Oslo by og båter i fjorden ved skumring. Foto.

– Gjennomgangstonen i strategien er «samarbeid» og vi er glade for at regjeringen anerkjenner og vil bygge videre på DSOP samarbeidet som finansnæringen og sentrale etater startet opp i 2016, sier Tom Høiberg, direktør for Digital robusthet i Finans Norge. Foto: Adobe Stock/orpheus26

Regjeringen har lagt frem en ny nasjonal digitaliseringsstrategi som setter klare mål for framtidens digitale Norge. – Nå kommer taktskifte i digitaliseringen av Norge. Det betyr en enklere og tryggere hverdag for folk, et mer konkurransedyktig næringsliv og en mer moderne offentlig sektor, sier statsminister Jonas Gahr Støre i forbindelse med framleggelsen av meldingen. 

Strategien for 2024 til 2030 omfatter tiltak for modernisering av offentlig sektor, næringsutvikling, kompetanse, kriminalitetsbekjempelse, digital infrastruktur, grønn og digital omstilling, inkludering og skjermbruk for barn og unge. Statsministeren påpekte under framleggelsen at Norge har alle forutsetninger for å bli verdens mest digitaliserte land.

– Regjeringen har lyttet godt til de mange innspillene de har fått i arbeidet med den nye digitaliseringsstrategien og Finans Norge er godt fornøyd med retning og samordning med de mange initiativer som EU har på dagsorden for 2030, sier Tom Høiberg, direktør for satsingsområdet Digital Robusthet i Finans Norge.

Regjeringen.no: Ny nasjonal digitaliseringsstrategi

EU har en offensiv digital agenda. Denne er på mange områder reflektert i strategien. Regjeringen skriver at den vil frem mot 2030 ha sterkere styring og samordning av digitaliseringen på tvers av sektorer, slik at vi utnytter det store potensialet vi har i dag. Vi skal skape sterke synergier mellom norsk og europeisk digitaliseringspolitikk. Regjeringen ønsker et taktskifte i digitaliseringen av offentlig sektor.

– Dette er viktig. Det skal arbeides med raskere implementering av EU reguleringer, samt redusere det store etterslepet som allerede følger av EØS avtalen. Dette er ressurskrevende tiltak, men som er helt avgjørende for norsk finansnæring mot 2030, understreker Høiberg. 

Tom Høiberg, direktør for digitalisering og betaling i Finans Norge. Foto.

Tom Høiberg, direktør for digitalisering og betaling i Finans Norge. Foto: Kilian Munch.

I meldingens kapittel 3 understrekes det blant annet at samarbeidet mellom offentlig og privat sektor er viktig for at vi skal få utnyttet ressursene godt. Regjeringen trekker fram Digital samhandling offentlig privat (DSOP) som et eksempel på vellykket samarbeid. DSOP har bidratt til at vi har klart å realisere store gevinster for innbyggere, næringsliv og offentlig sektor gjennom samarbeid og samhandling. Et eksempel er ordningen med samtykkebasert lånesøknad. Regjeringen vil identifisere nye områder for samarbeid om digitalisering mellom offentlig, privat og frivillig sektor.

– Gjennomgangstonen i strategien er «samarbeid» og vi er glade for at regjeringen anerkjenner og vil bygge videre på DSOP samarbeidet som finansnæringen og sentrale etater startet opp i 2016. For å komme videre i slike samarbeid er det viktig med et digitaliseringsvennlig regelverk og dette vil også regjeringen nå prioritere opp, sier Høiberg. 

Gode ambisjoner må følges opp med vilje 

Strategien lister opp en ambisiøs mengde tiltak og initiativer. Det er over 100 ulike tiltak eller initiativer i strategien som svare opp viktige problemstillinger knyttet til digitalisering, bedre samhandling på tvers, sikkerhet, svindel, digitalt utenforskap og personvern for å nevne noen.

– Det krevende arbeidet begynner imidlertid nå når ressurser og midler skal allokeres og bevilges og man reelt sett skal finne ut hvordan dette skal løses. Men jeg vil understreke at en samlet finansnæring er klare til å bidra for å nå ambisjonen om at Norges skal bli verdens mest digitaliserte land som øker norsk verdiskapning, avslutter Høiberg.

Lurer du på noe? Ta gjerne kontakt.