Stadig flere sjekker pensjonen sin i Norsk Pensjon

Publisert

En kvinne skriver på pc

Foto: Gorodenkoff / Adobe Stock

Det er flere som sjekker pensjonen sin i Norsk Pensjon, sammenlignet med i fjor. Dette er en svært positiv utvikling, mener Finans Norge og Norsk Pensjon.

– De fleste som logger seg inn i pensjonsportalen til Norsk Pensjon er eldre arbeidstakere som nærmer seg pensjonering. Det er fortsatt en relativt liten andel unge personer som sjekker pensjonen sin i Norsk Pensjon, og flere menn enn kvinner logger seg inn i portalen, sier Trond Tørstad, daglig leder i Norsk Pensjon.

Norsk Pensjon har gjennomført undersøkelser om bruken av Norsk Pensjon. Undersøkelsene viser en økning på 28 % flere oppslag i Norsk Pensjon hittil i år (fra januar til juli), sammenlignet med tilsvarende periode året før. Antall direkteoppslag i pensjonsportalen Norsk Pensjon hittil i 2024 har vært 530.000.

Daglig leder av Norsk Pensjon, Trond Tørstad. Foto: Thomas Brun/NTB Kommunikasjon

Pensjonsoppslag i Norsk Pensjon kan foretas enten direkte gjennom pålogging på norskpensjon.no, via NAV eller via pensjonsleverandørenes nettsider. Statistikken viser at det kommer om lag like mange forespørsler til Norsk Pensjon ved direkte oppslag i portalen og via NAV. De fleste forespørslene (om lag 95 % av forespørslene) til Norsk Pensjon kommer imidlertid fra pensjonsinnretningenes pensjonsportaler. 

– Om lag 2.500 personer logger seg inn i Norsk Pensjon per dag, og omtrent like mange innlogginger kommer daglig via NAV. Totalt er det imidlertid rundt 100.000 forespørsler til Norsk pensjon daglig, når man inkluderer antall forespørsler via pensjonsinnretningenes nettsider, sier Tørstad.

Bruken av Norsk Pensjon bidrar til at folk jobber lenger

Undersøkelsene viser at en stor andel av de som bruker Norsk Pensjon, svarer at bruken av pensjonsportalen har påvirket deres pensjonsbeslutning. Dvs. fra hvilket tidspunkt de ønsker å ta ut pensjon. De fleste av disse sier at bruken av Norsk Pensjon, får dem til å stå lenger i arbeid enn de ellers hadde planlagt. Den såkalte arbeidslinjen – at det skal lønne seg pensjonsmessig å jobbe lenger, er en av målsettingene med pensjonsreformen.

Om lag 4 av 10 som bruker Norsk Pensjon, sier i undersøkelsen at bruken av Norsk Pensjon påvirker deres beslutning for når de vil ta ut pensjon. De fleste av disse sier at bruken av Norsk Pensjon har ført til at de ønsker å jobbe lenger enn de ellers ville ha gjort.

Det er svært positivt at mange sjekker sin pensjon i Norsk Pensjon, og at undersøkelsen som er gjennomført bekrefter at bruken av pensjonsportalen virker. Det er viktig at folk forstår insentivene i pensjonsreformen, og ser effektene ved at det lønner seg å stå lenger i arbeid, sier Stefi Kierulf Prytz, direktør for forsikring og pensjon i Finans Norge.

NAV har gjennomført Pensjonsundersøkelsen 2023, som også viser at personer som har beregnet sin forventede pensjon i deres portal, velger å jobbe lenger.  

Les mer om undersøkelsen

  • Stefi Kierulf Prytz
  • Direktør forsikring og pensjon
  • 997 97 503