Regjeringen bør åpne for mer generell bruk av a-ordningen

Publisert

Kvinne. Foto.

Stefi Kierulf Prytz. Foto: CF-Wesenberg

Finans Norge mener pensjonsleverandørene må få en mer generell lovhjemmel, som muliggjør bruk av a-ordningen i kommunal tjenestepensjon. Det vil bidra til økt effektivisering for kommuner og pensjonsleverandører, og de ansatte vil få riktigere pensjonssparing.

I sin innstilling til Finansmarkedsmeldingen 2021, støttet en samlet finanskomité at også leverandører av offentlig tjenestepensjon får nødvendige hjemler for å kunne ta a-ordningen i bruk. Dette er imidlertid ikke fulgt opp.

– Vi mener det må bevilges nødvendig midler i det kommende statsbudsjettet for neste år, slik at involverte myndighetsorganer kan etablere en helhetlig løsning for bruk av a-ordningen, sier Stefi Kierulf Prytz, direktør for forsikring og pensjon i Finans Norge.

Regjeringen foreslo i en høring i sommer at a-ordningen kan brukes i pensjonsleverandørenes arbeid med ny offentlig AFP, som skal innføres fra 1. januar 2025 for de som er født i 1963 og senere. Finans Norge mener forslagene i høringen overordnet er positive, og er en forutsetning for at saksbehandlingen av ny offentlig AFP skal kunne håndteres.

– Det er bra at det i høringen ble foreslått at pensjonsleverandørene får mulighet til å bruke a-ordningen ved ny AFP for offentlige ansatte. Men vi hadde gjerne sett at det ble gitt signaler om at regjeringen planlegger en mer generell lovhjemmel for å kunne bruke a-ordningen i arbeidet med ajourhold til offentlig tjenestepensjon og for andre forsikringsprodukter, fortsetter Kierulf Prytz.

Pensjonsleverandørene har allerede gode erfaringer med bruk av opplysninger fra a-ordningen for privat tjenestepensjon, som ble innført fra 1. januar 2021. Denne adgangen har gitt gevinster for arbeidstakerne i form av riktigere pensjon og økt pensjonssparing, samt for arbeidsgivere i form av besparelser som følge av enklere rapportering. 

Potensielt større samfunnsgevinster

På tilsvarende måte vil tilgang til å bruke a-ordningen for leverandørene av offentlig tjenestepensjon, kunne tilsvarende samfunnsgevinster. Kommuner, fylkeskommuner, helseforetak og øvrige virksomheter med offentlig tjenestepensjon rapporterer i dag lønnsinformasjon for sine ansatte til pensjonsleverandørene. Mange arbeidsgivere har flere pensjonsleverandører, og ulike pensjonsordninger krever ulik rapportering. Det vil for disse være effektivt å ha ett og samme system for innrapportering. I tillegg til besparelsen hos arbeidsgiverne, vil kvaliteten i dataene som benyttes i pensjonsordningene øke som følge av at det rapporteres ett sted og ikke flere.

Finans Norge ønsker også at forsikrings- og pensjonsleverandørene kan gjenbruke opplysninger fra a-ordningen for andre forsikringsprodukter, eksempelvis yrkesskade- og personalforsikringer.

– For å få full effekt er det viktig at opplysningene fra a-ordningen kan benyttes for alle forsikrings- og pensjonsprodukter som arbeidsgivere etablerer for sine ansatte. Dette vil kunne bidra til at arbeidstakeres rettigheter sikres på en bedre måte. Ved å kun ha én datakilde for inntektsopplysninger og arbeidsforhold, vil det i tillegg kunne bidra til effektivisering for foretak, kommuner, fylkeskommuner og helseforetak, avslutter Kierulf Prytz.

Les regjeringens høringsforslag

Les Finans Norges høringssvar