Rådyre frostskader
Foto: Adobe Stock/olga_demina
Vann og frostskadene strømmer inn til forsikringsselskapene i sprengkulda. Flere hundre skader er rapportert så langt.
Foto: Adobe Stock/olga_demina
Vann og frostskadene strømmer inn til forsikringsselskapene i sprengkulda. Flere hundre skader er rapportert så langt.
Mange av skadene som den langvarige og isende januarkulden i år fører med seg, er trolig fortsatt ikke oppdaget.
– Noen uheldige kommer dessverre til å få en ubehagelig overraskelse når de kommer til leiligheten etter en reise, eller vil på hytta i mars. Det gjelder å forebygge så mange som mulig av skadene ved å ha på tilstrekkelig varme i rom der rørene går og stenge av vannet ved avreise fra hytta, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge Forsikringsdrift.
Enkelte frostskader kan bli så omfattende at hus, eller leiligheter, får skader for flere hundre tusen kroner og blir ubeboelige. Vannskader tar ofte lang tid å tørke opp. Denne gangen er det også kaldt en rekke steder som ikke er så vant til sprengkulde.
– Forsikringsselskapene er forberedt på mange skademeldinger nå fremover, men husk at det bør være rundt 10 plussgrader i alle rom der det går vannrør, sier Neverdal.
Hvis man er så uheldig å få en omfattende vannskade, tar det ofte lang tid å utbedre. Frost- og vannskader på hytter økte markant sist vinter. Årsaken kan være forsøk på å spare strøm.
Vinteren 2010/2011 ble det rekordmange frostskader. Da var det også veldig kaldt. I ekstremåret 2010 ble 25 000 skader meldt inn til forsikringsselskapene, viser tall fra Finans Norge, mens det i et gjennomsnittsår er i underkant av 5000 frostskader.
Gjennom restverdiredningstjenesten (RVR) samarbeider brannvesenet og forsikringsnæringen om å redde mest mulig av gjenverdiene etter blant annet vannlekkasjer.
– Restverdiredningsbilene har mye å gjøre i disse dager, sier fagsjef i RVR, Jens Erik Lauritzen.
24 spesialinnredede biler er i beredskap 24 timer i døgnet, hele året, og rekvireres fra det lokale brannvesen etter blant annet branner og vannlekkasjer. Ved tidlig varsling kan store verdier reddes.
I fjor hadde restverdiredningstjenesten rekordmange utrykninger, og rundt halvparten gjelder vannskader.