Sparte nesten 3 mrd. i individuell pensjonssparing
Individuell pensjonssparing (IPS) omfavnes av både kvinner og menn. Nordmenn har nå 13 milliarder kroner stående på sine IPS-kontoer – opp 41 prosent fra i fjor.
Individuell pensjonssparing (IPS) omfavnes av både kvinner og menn. Nordmenn har nå 13 milliarder kroner stående på sine IPS-kontoer – opp 41 prosent fra i fjor.
IPS-ordningen tillater arbeidstakere å spare til pensjonisttilværelsen, utover pensjonsordningen de har hos arbeidsgiver. Det er stort spenn i hvor mye arbeidsgiver sparer i pensjon for sine ansatte. Noen arbeidstakere får minstekravet på 2 prosent, mens andre sparer 7 prosent.
Mange nordmenn har behov for å spare mer enn dette, for å opprettholde sin levestandard når de går av med pensjon. Derfor ble IPS-ordningen opprettet i 2017, med en mild skattefordel. Fordelen er utsatt skatt på sparepengene inntil de tas ut som pensjon. I tillegg låses pengene på konto, slik at de ikke brukes før pensjonsalder.
I 2021 sparte nordmenn til sammen 2,9 milliarder i IPS, opp 14 prosent fra i fjor. Siden IPS-ordningen ble opprettet i 2017, har det vært en gradvis økning i sparingen hvert år. Kvinneandelen har også vært stigende, og er nå på 46 prosent.
Det spares i IPS i alle aldre. Gjennomsnittlig sparebeholdning er økende med alder, og personer over 60 år har spart opp mest til sammen.
Frem til 1. januar 2022 har man kunnet spare inntil 40 000 kr årlig i individuell pensjonssparing, men nå har Støre-regjeringen redusert denne muligheten betraktelig. Fra i år er det kun mulig å spare 15 000 kroner i året – det vil si 1250 kroner i måneden.
– Endringen er svært uheldig for arbeidstakere som ikke har en god kollektiv pensjonsordning gjennom jobben, sier Tom Staavi, informasjonsdirektør i Finans Norge.
Småbedriftseiere med lav inntekt i startfasen blir også hardt truffet. Flere småbedriftseiere har i tillegg variable inntekter, med gode og dårlige år. De vil ikke få mulighet til å ta igjen mye av tapt sparing fra dårlige år med det nye taket på 15 000 kr.
Den gjennomsnittlige IPS-spareren sparer 21 350 kr i året, og vil dermed måtte redusere sin sparing i år.
– Det som gjør denne regjeringens valg om å angripe IPS ekstra uforståelig, er at ordningen er akkurat like god uavhengig av hva du tjener. De som tjener lite får samme skattefordel som de som tjener mye. I IPS er det kun nettoskatten (22 %) som utsettes, og når pengene kommer til utbetaling er det med samme skattesats, sier Staavi.