I tillegg til disse erstatningene, kommer blant annet skader på veier og annen infrastruktur, samt erstatninger for ødelagte biler og båter i kjølvannet av uvær.
Omfanget av klimarelaterte skader øker i Norge. Det blir blant annet ofte skader etter ekstremnedbør som det kommer stadig mer av her i landet. Skader etter ekstremnedbør står for rundt halvparten av erstatningene etter alle vær- og naturskader de siste 10 årene.
– Stadig oftere rammes tettbygde og sentrale strøk der mange bor av plutselig styrtregn. Da kommer svært mange skader samtidig, sier direktør for skadeforsikring Hege Hodnesdal i Finans Norge.
Kraftige uvær som fører til materielle skader kommer oftere. Av de 10 største naturskadehendelsene siden 1980, har 7 av dem kommet etter 2010. I tidligere perioder har det også vært store hendelser, men da med lavere frekvens. Kvikkleireskredet som rammet Gjerdrum 30. desember 2020 er den verste naturskaden i nyere tid. Kvikkleireskredet kostet ti mennesker og et ufødt barn livet.
Forebygging og klimatilpasning
Forebygging kan både forhindre alvorlig skade og er billigere enn å reparere i etterkant.
Stadig flere kommuner tar klimahensyn og tilpasser aktuelle utbyggingsområder etter fremtidens klima. Men det er også viktig å ha oversikt over eventuell fare for naturskade der det allerede er eksisterende
bebyggelse.
– Vi mener myndighetene må ta enda større hensyn til hvor og hvordan det bygges i fremtidens Norge for å unngå store skader. Det gjelder å være føre var, og klare ansvarsforhold er avgjørende, sier Hodnesdal.