Råd til å la være?

Publisert

Kvinne. Foto.

Dette er en kommentar fra Gry Nergård, forbrukerpolitisk direktør i Finans Norge. Foto: Kilian Munch

Pandemien har påvirket oss på så mange måter. Jeg kan for eksempel sove lenger fordi jeg slipper å reise inn til byen på jobb, munnbind er fortsatt standard utstyr på linje med mobiltelefon når jeg går ut, og jeg skvetter høyt i sofaen når ukjente mennesker klemmer hverandre på film.

Dette siste underlige året har også påvirket økonomien vår.

Svært mange har fått bedre økonomi. De har jobbet som vanlig, men det har vært mindre å bruke penger på. Hele 86 prosent av husholdningene har enten ingen eller ikke store problemer med å betale en uventet ekstra utgift på 20 000 kroner, og flere enn før vil tåle eventuelle renteøkninger på lån. Det er flott at mange har en god økonomisk buffer.

Noen har imidlertid fått dårligere økonomi. Arbeidsledigheten har vært rekordhøy dette året, og den er fremdeles nokså høy. Enkelte grupper er mer utsatt enn andre for å bli permitterte, miste jobben, eller ha en usikker eller ustabil jobbsituasjon. 13 prosent av husholdningene sier at de vil ha problemer med en uventet ekstra utgift på 20 000 kroner. Det angår altså ganske mange mennesker.

De som har fått dårligere råd forsøker gjerne å løse utfordringen selv på ulike måter. De fleste oppgir at de først og fremst spør familie om økonomisk hjelp. Noen kan bruke sparepenger, og noen kan redusere forbruket.

NAV og Finans Norge har imidlertid et veldig viktig felles budskap:

Ta kontakt med banken din eller NAV før det er for sent! Til sammen har vi mange virkemidler for å hjelpe i en slik situasjon. Og jo før du søker hjelp, jo lettere er det å hjelpe deg.

Bankene har et stort korps med autoriserte rådgivere som kan gi gode råd. NAV har også et stort apparat med rådgivere, og mye digital informasjon som gir gode råd. Rådene fra NAV og banken er gratis, og du trenger ikke følge rådene.

Men ta kontakt! Det koster ingenting. Og før du tar kontakt kan du gjerne lese deg opp litt på enkelt informasjon på Finans Norges side om økonomi og gjeldsrådgivning

Har du råd til å la være?